Kurti i treći put odbio Thacijev poziv

Na prijevremenim izborima Samoopredjeljenje je osvojilo 29, a LDK 28 od 120 zastupničkih mjesta u Skupštini Kosova (EPA)

Predsjednik Pokreta Samoopredjeljenje Albin Kurti ponovo je odbio poziv predsjednika Kosova Hashima Thacija da u utorak dođe na konsultacije u vezi s davanjem mandata za sastav nove vlade Kosova.

Kako je saopćeno iz Pokreta Samoopredjeljenje, Kurti je Thaciju predložio da konsultacije budu održane 6. januara, prenio je Tanjug, pozivajući se na medije iz Prištine.

To je treći put da je Kurti odbio ići na konsultacije kod Thacija nakon što je u četvrtak konstituirana Skupština Kosova, navodi Tanjug.

Predsjednik Kosova uputio je, prije ovog, još dva poziva čelniku Samoopredjeljenja, na koja se Kurti nije odazvao.

Tri scenarija za izlaz iz krize

Samoopredjeljenje još nije uspjelo postići dogovor s Demokratskim savezom Kosova (LDK) o zajedničkoj vladi, a pregovore je zakomplicirao izbor Glauka Konjufce iz Samoopredjeljenja za predsjednika Skupštine Kosova.

Na prijevremenim izborima u oktobru Samoopredjeljenje je osvojilo 29, a LDK 28 od 120 zastupničkih mjesta u Skupštini Kosova, nakon čega te dvije stranke pokušavaju napraviti koaliciju, ali zasad bez uspjeha.

Izlaz iz te situacije jesu novi pregovori između Samoopredjeljenja i LDK-a, manjinska vlada ili novi izbori.

U ponedjeljak kasno poslije podne je objavljeno da se ambasador SAD-a u Prištini Filip Kosnet sastao sa liderom Samoopredjeljenja Albinom Kurtijem i zatražio da što je prije moguće formira vladu.

Kako javlja Tanjug, pozivajući se na KTV, sastanku su prisustvovali i novi predsjednik Parlamenta Kosova Glauk Konjufca i potpredsjednik Arberie Nagavci.

Izvor: Agencije