Afera INA-MOL: Sanaderu šest, Hernadiju dvije godine zatvora

Bivši premijer Hrvatske Ivo Sanader i čelnik mađarskog MOL-a Zsolt Hernadi su proglašeni krivima za primanje i davanje mita u slučaju INA-MOL zbog čega je Sanader nepravomoćno osuđen na šest, a Hernadi na dvije godine zatvora.

Obrazlažući nepravomoćnu presudu sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Maja Štampar Stipić kazala je da se Sanader s Hernadijem dogovorio da će za iznos od 10 miliona eura Molu prepustiti odlučujući glas u poslovanju Ine, prenosi Hina.

Pritom je iskoristio svoj položaj i autoritet premijera kako bi prikazao da je potrebno izdvajanje plinskog poslovanja i promjena međudioničarskog ugovora, ustvrdila je sutkinja.

Prazna klupa

Nepravomoćna presuda u ponovljenom suđenju objavljena je pred praznom klupom za optuženike, jer je Hernadi nedostupan hrvatskom pravosuđu, dok je Sanader ostao u remetinečkom zatvoru.

Kako je nedavno podvrgnut operaciji, a koja po mišljenju suda nije bila nužna, Sanader nije bio prisutan ni na završnim govorima u ovom slučaju.

Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) je tada zaključio da je Sanader ugrozio državne interese primanjem mita od suokrivljenog Hrnadija, dok je njihova odbrana, s druge strane, ustvrdila da za osuđujuću presudu nema temelja.

Prema nepravomoćnoj presudi kompanija Roberta Ježića koji je priznao da je preko njega Sanaderu uplaćena polovina dogovorenog mita, državi treba vratiti pet miliona eura.

Sloković vjeruje u ukidanje presude

Sanaderova braniteljica Jadranka Sloković vjeruje da će Vrhovni sud ukinuti presudu u slučaju Ina-MOL zbog “sustavnog kršenja prava branjenika, ali i obrane”, dok je Hernadijev advokat Dalibor Valinčić “poražavajućim” ocijenio što se “presuda temelji na iskazu jednog jedinog svjedoka”.

Tužitelj Tonči Petković, s druge strane, novinarima je nakon izricanja presude kazao da je zadovoljan postignutim, ali je najavio žalbu zbog preblage kazne, prenosi Hina.

“Zadovoljni smo postignutim. Sve ono što smo utvrdili u prvom postupku sada je potvrđeno. Što se kazni tiče, one su preblage i mi ćemo se na njih žaliti”, kazao je Petković. 

Dodao je da je zadovoljan i sa detaljnim i iscrpnim obrazloženjem predsjednice sudskog vijeća iz kojeg proizlazi da je sve ono što je bilo utvrđeno u prvom postupku potvrđeno i u drugom postupku.

‘Ishod poznat puno ranije’

Sloković nije iznenađena presudom i kaže da je “ishod znala i puno ranije”.

“Što se tiče činjeničnih utvrđenja, oni su rezultat propusta suda da dozvoli da se izvedu određeni dokazi u korist obrane. Odbijeni su više-manje svi svjedoci, ponovno nije pribavljena dokumentacija koja se tražila, a koja je vezana uz tok novca, da vidimo doista što se događalo i koji je to novac stigao na račun Roberta Ježića”, rekla je Sloković.

Za Sanadera, koji nije došao na izricanje presude, Sloković kaže da od Županijskog suda u Zagrebu “ne očekuje ništa”. “On je još na liječenju, na rehabilitaciji, još ne hoda kako treba i nije sposoban za raspravu”, zaključila je.

Izvor: Al Jazeera i agencije