Smijenjeni direktor Zavoda Pazarić traži smjenu ministra

Salić kaže da nakon njegove smjene 'nijedan čovjek neće smjeti da priča o korupciji i kriminalu' (Fena)
Salić kaže da nakon njegove smjene 'nijedan čovjek neće smjeti da priča o korupciji i kriminalu' (Fena)

Direktor Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i mladih Pazarić Redžep Salić, koji je smijenjen odlukom Upravnog odbora tog zavoda, zatražio je hitnu smjenu federalnog ministra rada i socijalne politike Veska Drljače jer je, kako tvrdi, najodgovornija osoba za situaciju u tom zavodu, prenosi agencija Fena.

Salić je na konferenciji za novinare potvrdio da ga je Upravni odbor smijenio, a taj je odbor, kako je istaknuo, prethodno smijenila Vlada Federacije BiH.

“Ministar Drljača nije ništa poduzeo da zaštiti uposlenike i štićenike u Pazariću. Nakon moje smjene nijedan čovjek neće smjeti da priča o korupciji i kriminalu”, kazao je Salić.

Tvrdi da je u dokumentu Porezne uprave Federacije BiH navedeno da postoji 594.908 konvertibilnih maraka (302.000 eura) neplaćenog poreza te istaknuo da je ministar Drljača morao biti informiran o tome.

‘Ništa se neće promijeniti mojom smjenom’

Salić je kazao da se njegovom smjenom neće ništa promijeniti te da zaposlenici i sada nadljudskim naporima čuvaju štićenike.

Upravni odbor Zavoda u Pazariću smijenio je prethodno, na telefonskoj sjednici, direktora Zavoda Redžepa Salića, čime je ispoštovana odluka Vlade Federacije Bosne i Hercegovine od 22. studenog o smjeni cjelokupne uprave te ustanove.

Federalna vlada donijela je tu odluku nakon što je zastupnica Naše stranke u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Sabina Ćudić objavila snimke o štićenicima Zavoda koji su vezani, a te materijale objavili su i svjetski mediji, podsjeća Fena.

Izvor: Agencije


Povezane

Federalna Vlada raspravljala je na sjednici u Sarajevu o Zavodu u Pazariću koji se brine o djeci i mladima s poteškoćama u razvoju i koji je u žižu javnosti dospio zbog slika lošeg postupanja prema štićenicima. Danas je u prvi plan izbio veliki poreski dug te institucije, dok se čeka imenovanje novog rukovodstva.    

Građani Sarajeva protestirali su treći dan zbog stanja u Zavodu za djecu i mlade s poteškoćama u razvoju u Pazariću. Traže ostavke vrha federalne vlasti i svih zastupnika koji su, kažu, ignorirali upozorenja o kritičnom stanju u Pazariću.

Federalna zastupnica u Predstavničkom domu objavila je fotografije na kojima se vidi da su djeca, štičenici doma, vezani za radijatore i namještaj, što je izazvalo oštru reakciju javnosti.

22 Nov 2019
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO