SPC poziva na protestna okupljanja protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti

Crna Gora, Protesti
Zakon o slobodi vjeroispovijesti usvojen je uz incidente i tenzije, a u petak ga je potpisao predsjednik Milo Đukanović (EPA)

Episkopsko vijeće Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori pozvalo je crnogorske vlasti da što prije otvore dijalog s tom crkvom u vezi primjene novog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, usvojenog uz incidente i tenzije.

“Pozivamo nosioce vlasti da skupe snage i u najkraćem roku otvore istinski dijalog da se popravi šta se popraviti može, pre nego što eventualna primena ovog zakona postane izvor za ozbiljne društvene deobe sa nesagledivim posledicama. Samo bi dogovor bio istinska pobeda Crne Gore i svih njenih građana”, priopćilo je Episkopsko vijeće SPC-a, kako prenosi agencija Beta.

Srpska pravoslavna crkva poziva vjernike da se i dalje okupljaju i prosvjeduju zbog usvojenog Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Sjednica Episkopskog vijeća održana je povodom usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, kojem se Srpska pravoslavna crkva oštro protivi i karakterizira ga “antiustavnim, anticrkvenim i diskriminatorskim”.

SPC: Koristit ćemo sve pravne mehanizme

Episkopsko vijeće SPC-a u Crnoj Gori čine mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, episkop mileševski Atanasije, budimljansko-nikšićki Joanikije, zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije i episkop umirovljeni zahumsko-hercegovački Atanasije.

Vijeće smatra da je SPC u Crnoj Gori suočena s nepravdom usvajanjem Zakona o slobodi vjeroispovijesti i poručuje da će se tome suprotstaviti koristeći sve pravne mehanizme u zemlji i obraćajući se svim relevantnim međunarodnim institucijama za zaštitu ljudskih prava.

Navode da imaju saznanja da se odredbe vrlo slične onima “kojima se otima imovina u Crnoj Gori nalaze u proceduri i pred prištinskim organima vlasti, te da je namera da se Ešarhiji raško-prizrenskoj Srpske Patrijaršije oduzme pravo svojine na drevnim svetinjama na Kosovu i Metohiji”, prenosi agencija.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije pozvao je vjernike da se sljedećih dana u što većem broju okupljaju na molitvama u crkvama i manastirima diljem zemlje u znak prosvjeda zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Pravoslavne vjernike u Crnoj Gori Episkopsko vijeće, navodi Beta, pozvalo da se u božićnim danima “sabiraju u hramovima na molitvu” i da “hrišćanskim dostojanstvom i odvažnošću, ne nasedajući na provokacije onih kojima je cilj razdor među braćom” pokažu da ih “crnogorski režim nije ni najmanje pokolebao niti uplašio u nastojanju” da brane svetinje, vjerska prava i slobode.

‘Ugrožavanje osnovnih prava i sloboda vjernika’

“Sve crkvene zajednice naših eparhija slobodne su da, u duhu hrišćanskog mira i bratske sloge, na prikladan način iskazuju svoj stav protiv ugrožavanja osnovnih prava i sloboda vernika”, dodaje se u priopćenju.

Zakon o slobodi vjeroispovijesti usvojen je u petak u Skupštini Crne Gore, a u petak ga je potpisao predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

Zakon je usvojen u četvrtak kasno navečer nakon pokušaja zastupnika oporbenog Demokratskog fronta da fizički zaustave glasanje u parlamentu.

Zbog incidenta su privedene 22 osobe, a čelnici DF-a u petak su pušteni iz pritvora.

Tražili su da Milo Đukanović ne potpiše ukaz o proglašenju zakona.

SPC je protiv rješenja u zakonu kojim je predviđeno podržavljenje crkvene imovine za koju crkve nemaju dokaz o vlasništvu do 1918. godine, odnosno ukidanja međunarodno-pravnog subjektiviteta Crne Gore i njezinog pridruženja Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca, podsjeća Beta.

Izvor: Al Jazzeera i agencije