Skoplje će unaprijed ratifikovati sporazum o pristupanju NATO-u

Prijedlog zakona o ratifikaciji Sjeveroatlantskog sporazuma će biti poslan Skupštini na 'usvajanje s odloženim djelovanjem' (EPA)
Prijedlog zakona o ratifikaciji Sjeveroatlantskog sporazuma će biti poslan Skupštini na 'usvajanje s odloženim djelovanjem' (EPA)

Sjeverna Makedonija će Sjevernoatlantski sporazum s NATO-om ratificirati prije nego što posljednja članca tog saveza, Španjolska, potvrdi Protokol o pristupanju, odlučila je Vlada u Skoplju, prenosi agencija Beta.

Vlada Zorana Zaeva ide na taj “plan B” jer će 11. veljače Sobranje, parlament Sjeverne Makedonije, biti raspušteno zbog izvanrednih izbora koji su dogovoreni za travanj, a neizvjesno je kada će Španjolska dobiti vladu i potvrditi Protokol o pristupanju Sjeverne Makedonije NATO-u.

U priopćenju sa sjednice Vlade se navodi da je ona utvrdila Prijedlog zakona o ratifikaciji Sjeveroatlantskog sporazuma Sjeverne Makedonije s NATO-om, koji će biti poslan Skupštini na “usvajanje s odgođenim djelovanjem”.

Deponiranje u Washingtonu do ratifikacije Španije

“Prijedlogom Zakona se predviđa da odluka o ratifikaciji Sjevernoatlantskog sporazuma s NATO-om stupi na snagu s danom objavljivanja u Službenom listu Sjeverne Makedonije i da bude deponirana u Washingtonu kada Španjolska ratificira Protokol o stupanju naše zemlje u punopravno članstvo u tom savezu”, piše u priopćenju Vlade u Skoplju, prenosi agencija.

Španjolska je posljednja država članica NATO-a koja, zbog unutarnje političke krize i izvanrednih parlamentarnih izbora, još nije ratificirala Protokol o pristupanju Sjeverne Makedonije tom savezu.

Protokol o pristupanju Sjeverne Makedonije NATO-u potpisan je u sjedištu zapadnog vojnog saveza u Bruxellesu početkom veljače ove godine i u devet mjeseci ga je ratificiralo 28 država.

Sjeverna Makedonija je postupak priključenja NATO-u započela u drugoj polovici 2018. godine, nakon što je poziv da postane članica najmoćnijeg vojno-političkog saveza na svijetu dobila 12. srpnja te godine na summitu Saveza u Bruxellesu.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO