Grabar-Kitarović pozvala na ‘novo hrvatsko domoljublje’

Drugi krug izbora za predsjednika Republike Hrvatske održat će se 5. januara 2020. (Arhiva)
Drugi krug izbora za predsjednika Republike Hrvatske održat će se 5. januara 2020. (Arhiva)

Kandidatkinja Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) za novi predsjednički mandat, aktualna predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, pozvala je u subotu birače da na izborima 5. siječnja podupru novo hrvatsko zajedništvo i novo hrvatsko domoljublje, nasuprot onima koji žele podjele.

Na predizbornom skupu u Pleternici, Grabar-Kitarović je rekla da su liderstvo i domoljublje danas potpuno izmijenjeni pojmovi te da “liderstvo ne znači sjediti po salonima i hodati po crvenim tepisima”, prenosi agencija Hina.

Novo, moderno domoljublje se 2020. mjeri privlačenjem investicija, razvojem kroz projekte, okupljanjem stručnjaka, povećanjem plaća i mirovina, reformom obrazovanja, plaćanjem poreza, čuvanjem granica, međunarodnim ugledom i poštovanjem na vanjskopolitičkom planu, a ne izloacijom, poručila je.

Dodala je kako se moderno domoljublje isto tako mjeri brigom o obespravljenima, invalidima, ugroženima, zlostavljanima, blokiranima i drugim ranjivim skupinama.

Hrvatsko domoljublje danas se mjeri i hrabrošću isticanja toga, ja sam Hrvat, Hrvatica ili hrvatska građanska i ne stidim se toga, jer Hrvatska nije mala država, možda po geografiji i broju stanovnika, ali srcem smo jedna od najvećih država na svijetu i budimo ponosni na to, istaknula je Grabar-Kitarović, kako navodi agencija.

‘Dijele nas jer nas žele oslabiti’

Istaknula je da je za postizanje tih novih rezultata Hrvatskoj potrebno zajedništvo te je pozvala građane na okupljanje kao što ih je 1990. godine okupljao prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman u svehrvatskoj pomirbi.

“Okupimo se oko najvažnijih hrvatskih vrijednosti, za jaku i bolju Hrvatsku, hrvatsku obitelj, mladež, vjerske i moralne vrijednosti, Domovinski rat, branitelje, za hrvatsku budućnost”, poručila je.

Ustvrdila je kako “ovih dana svjedočimo brutalnoj izbornoj kampanji  i napadima na najsvetije hrvatske vrijednosti” te da nas neki “dijele na Kolindine i Škorine birače, na lijeve i desne, Slavonce i Dalmatince”.

“Dijele nas jer nas žele podijeliti i oslabiti. Nemojmo se dijeliti, to su sve naši birači, okupljeni oko vrijednosti koje nas spajaju, od predsjednika Tuđmana, do danas”, istaknula je.

Bez obzira na razlike, eventualnu razočaranost i ljutnju, vjerujem  kako smo svi okupljeni za jaku i domoljubnu Hrvatsku, i nećemo dopustiti onima koji nas dijele da zavladaju Hrvatskom, i vrate nas u beznađe, neizvjesnost, nesigurnost i kaos, rekla je.

Pozvala je birače da 5. siječnja izađu na izbore, i daju glas “za jaku Hrvatsku, okupljenu i bolju Hrvatsku koja zna, za novo moderno domoljublje 2020 godine”.

Predsjednički kandidat Socijaldemokratske partije (SDP) Zoran Milanović u subotu je posjetio Šibenik, a na šibenskoj rivi dočekali su ga članovi i simpatizeri SDP-a te građani s kojima se zadržao u razgovoru i druženju.

Zorana Milanovića su u Šibeniku dočekali saborski zastupnici Franko Vidović i Ivan Klarin te šef šibenskog SDP-a Tonči Restović i prvi stranački čovjek u županiji Joško Šupe.

Milanović u Šibeniku bez izjava

Milanović je posjetio Adventuru gdje su se građani grijali uz rock and roll taktove grupe Bagatini, a u đardinu su ga dočekali brojni simpatizeri, članovi SDP-a i posjetitelji adventskih događanja u gradskom đardinu.

Predsjednički kandidat SDP-a, kojeg podupiru i neke druge stranke, približno sat vremena zadržao se u razgovorima i fotografiranju sa svojim potencijalnim glasačima.

Izjave za novinare nisu bile predviđene.

Zoran Milanović, pobjednik je prvog kruga predsjedničkih izbora, u Šibeniku je osvojio 30,01 posto glasova, dok je njegova protukandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović dobila 32,11 posto glasova.

Na razini Šibensko-kninske županije, aktualna predsjednica osvojila je 36,01 posto glasova, a Milanović 25,51 posto.

Milanović je u Šibenik došao nakon ranojutarnjeg posjeta Zadru, a poslijepodne će biti u Splitu, prenosi Hina.

Drugi krug izbora za predsjednika Republike Hrvatske održat će se 5. siječnja 2020.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO