Zaev: Ostavku sam spremio, nema odgađanja izbora

Sobranje, Sjeverna Makedonija, Parlament
'Ako Sobranje ostane iza onog što je obećalo, nema potrebe za odgađanjem izbora', poručio je Zaev (Anadolija)

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev izjavio je da prijevremeni izbori u toj zemlji, zakazani za 12. travanj sljedeće godine, neće biti odgođeni jer je dobio obećanje u Sobranju da će biti izglasani zakoni koji su, kako je naveo, od suštinske važnosti za građane, prenosi agencija Tanjug od portala a1on.

Zaev je naglasio da je njegova ostavka spremna i da je samo treba potpisati.

“Ako Sobranje ostane iza onog što je obećalo, nema potrebe za odgađanjem izbora. Podnijet ću ostavku 3. siječnja, a nadam se da će istog dana tehnički premijer dobiti mandat kako bi do kraja dana sastavio vladu. Ostavka je napisana i čeka da bude potpisana”, rekao je Zaev.

‘Postoji favorit za tehničkog premijera’

Prema njegovim riječima, postoji favorit za tehničkog premijera, ali ne zna hoće li on pobijediti jer Središnji odbor vladajućeg Socijaldemokratskog saveza ima posljednju riječ.

“Večeras ćemo znati tko će biti dio tehničke vlade”, zaključio je Zaev.

Nakon odluke Europske unije da odgodi početak pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom, politički čelnici u toj zemlji dogovorili su se da se ide na prijevremene parlamentarne izbore.

Izbori su zakazi za 12. travanj sljedeće godine kako bi bio ispoštovan zakonski rok od 100 dana prije izbora za formiranje tehničke vlade. U toj će vladi biti i ministri iz redova oporbe u resorima unutarnjih poslova i administracije, kao jamstvo za poštene i demokratske izbore, podsjeća Tanjug.

Izvor: Agencije