Video: Fizički sukob u Skupštini Srbije zbog crnogorskog zakona


[Izvor: Tanjug]

Sjednica Skupštine Srbije prekinuta je danas nešto poslije 13 sati, kada su čelnik Dveri Boško Obradović i zastupnik te stranke Ivan Kostić ušli u salu, nakon čega je došlo do fizičkog sukoba sa zastupnicima vladajuće većine.

Oni su u Skupštinu ušli s transparentima “Milo, lopove, ne damo ti svetinje” i “Zašto Srbija ćuti?”, javlja agencija Beta.

Obradović je stao ispred stola predsjedavajućeg sjednice i pitao zastupnike podržavaju li otimanje srpskih svetinja i hapšenje zastupnika u Crnoj Gori.

Tada su mu prišli šef zastupničke grupe SNS-a Aleksandar Martinović i drugi zastupnici vladajuće većine, nakon čega je nastalo koškanje.

Obradović tvrdi da su na njega i zastupnika Dveri Ivana Kostića naprednjaci “nasrnuli” u sali Skupštine Srbije jer nisu željeli da građani u direktnom TV-prijenosu, kako je rekao, čuju da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić “sarađuje s režimom Mila Đukanovića”.

“Oni nisu želeli da građani vide poruke na kojima piše da su Vučić i Đukanović politička braća blizanci. To ih je najviše zabolelo i nisu hteli da vide poruku i pitanje zašto Srbija ćuti na dešavanja u Crnoj Gori i otimanje srpskih svetinja i hapšenje”, rekao je Obradović novinarima nakon incidenta u skupštinskoj sali i pokazao svoj pocijepani sako.

Tokom debate u Skupštini Srbije o crnogorskom Zakonu o slobodi vjeroispovijesti, kojem se protivi Srpska pravoslavna crkva, vladajuća većina istakla je da problemi moraju biti riješeni mirnim putem, dok je dio opozicije negodovao zbog “mlake reakcije” Srbije.

Radikali su tražili da Srbija učini “sve što može” i pomogne Srbima u Crnoj Gori i da se obrati Vijeću sigurnosti UN-a, prenijela je Beta.

Vulin: ‘Stranci žele da zavade Srbe’

Ministar odbrane Aleksandar Vulin rekao je da ništa što se bude događalo ili dogodilo u Crnoj Gori i Republici Srpskoj u Bosni i Hercegovini ne može biti bez posljedica u Beogradu, te optužio “strance” da žele zavaditi Srbe.

“Obratimo pažnju svi zajedno na ovo što se dešava: da li je slučajno da se u isto vreme u Crnoj Gori i Banjaluci skoro po istom scenariju suprotstavljaju građani koje doživljamo kao sebi najbliže? Mislite li da su slučajno scene u Banjaluci preslikane onim u Podgorici? Mislite da se to ne radi da bi se upravo to prenelo u Beograd?”, upitao je Vulin.

Rekao je da “to nije slučajno”, da je ozbiljno i da su cilj “sukobi među Srbima” i da se to “završi u Beogradu na kraju”.

“Moramo da učinimo sve što je do nas da do toga ne dođe i da ne dopustimo da se to prelije u Beograd. Ako se prelije u Beograd, desiće se ne zato što to žele Srbi nego stranci”, rekao je Vulin.

Glasovima vladajuće većine i SDP-a sinoć je u Skupštini Crne Gore usvojen Zakon o slobodi vjeroispovijesti i pravnom statusu vjerskih zajednica, koji je izazvao protest sveštenika Srpske pravoslavne crkve i grupe vjernika.

Protest Srpske pravoslavne crkve

Srpska pravoslavna crkva ranije je zatražila povlačenje Zakona, tvrdeći da on predstavlja pokušaj otimanja crkvene imovine.

Iz Vlade su odbacili takve optužbe, objašnjavajući da je zakon izrađen uz konsultacije, između ostalih, i s Venecijanskom komisijom, te da na isti način tretira sve vjerske zajednice.

Demonstranti predvođeni sveštenicima jučer su se okupili u više crnogorskih gradova kako bi podržali Srpsku pravoslavnu crkvu i dio opozicije koji se protivio zakonu.

Al Jazeerina reporterka Milica Marinović javila je da je sinoćnja sjednica crnogorske Skupštine bila prekinuta netom iza ponoći, kad se dogodilo naguravanje predstavnika opozicije nakon što je bačena nešto nalik suzavcu.

Crnogorska policija u petak ujutro saopćila je da je tokom noći uhapšeno više demonstranata, među njima i zastupnici Demokratskog fronta.

Izvor: Al Jazeera i agencije