Konjufca izabran za predsjednika kosovskog parlamenta

Zakletvom zastupnika i izborom predsjednika i potpredsjednika parlamenta konstituiran je sedmi saziv Skupštine Kosova, javlja Al Jazeerin reporter Avni Ahmetaj.

Novi predsjednik Skupštine Kosova jest Glauk Konjufca iz Pokreta Samoopredjeljenje.

“Zastupnici Demokratskog saveza Kosova podržali su izbor predsjednika uprkos tome što dogovor o vladajućoj koaliciji još nije postignut. Za predsjednika skupštine glasalo je 75 zastupnika, protiv je bilo njih 27, dok je šest bilo suzdržanih”, javio je Ahmetaj.

Za potpredsjednike su izabrani Arberie Nagavci, Kujtim Shala i Memli Krasniqi, koji su izabrani “u paketu” sa 104 glasa za, jednim protiv i tri suzdržana.

Iz Srpske liste za člana Predsjedništva Skupštine izabran je Slavko Simić, dok je iz redova ostalih manjina izabran Fitim Damka iz Turske demokratske partije Kosova. Za njih su “u paketu” glasala 92 zastupnika, a po dva su bila protiv i suzdržana.

Haradinajeve prozivke

Uoči početka sjednice bivši premijer Ramush Haradinaj rekao je da je Samoopredjeljenje odgovorno zbog toga što nije postignut koalicijski sporazum s Demokratskim savezom Kosova (LDK) o formiranju vlasti.

Ponovo je potvrdio da neće biti zastupnik nego je, rekao je, došao pratiti zasjedanje.

Novinska agencija Beta podsjeća da bi na sjednici trebali biti potvrđeni mandati zastupnika, koji će potom položiti zakletvu.

Slijedi izbor predsjednika i pet potpredsjednika Skupštine Kosova, od kojih su trojica iz redova albanskih stranaka, a po jedan iz redova srpske i drugih manjinskih zajednica.

Na prijevremenim izborima na Kosovu, održanim 6. oktobra, Samoopredjeljenje je osvojilo 29, a LDK 28 od 120 mjesta u Skupštini Kosova.

Ponuda za Samoopredjeljenje

Ranije danas čelnik Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa izjavio je da stranka ima ponudu za Samoopredjeljenje za formiranje vlasti, ali i dodao da će se u slučaju da ne bude prihvaćena LDK povući iz eventualnog koalicijskog sporazuma.

“Ostajemo zainteresirani i opredijeljeni da zemlji damo rješenje. Spremni smo nastaviti tražiti rješenje. LDK je saglasan da se vlada proporcionalno podijeli tako da obje strane dobiju po pet ministarstava. Složili smo se da premijer i jedan zamjenik premijera pripadnu Samoopredjeljenju, a prvi zamjenik premijera i predsjednik parlamenta Demokratskom savezu Kosova”, rekao je Mustafa novinarima u Prištini nakon sjednice predsjedništva LDK-a, prenosi Beta.

Navodeći da predsjednika Kosova predlaže LDK i da bi tog kandidata “trebalo prihvatiti Samoopredjeljenje jer ispunjava sve ustavne kriterije”, Mustafa je najavio da će poslije izbora predsjednika Kosova LDK “osloboditi jedno ministarstvo i prepustiti ga Samoopredjeljenju”.

“Računali smo na sve ove varijante. Kada dobijemo funkciju predsjednika Kosova, Samoopredjeljenje će imati više funkcija, odnosno sedam pozicija u vladi, kao i dva potpredsjednika Skupštine Kosova”, rekao je čelnik LDK-a.

Mustafa je rekao i da je spreman “odustati od svega” i preći u opoziciju ako Samoopredjeljenje ne prihvati taj prijedlog, ali i dodao da će LDK “bez ikakvih uvjeta” glasati za institucije koje bude vodilo Samoopredjeljenje.

Kurti: Ne želimo nove izbore

Čelnik Samoopredjeljenja Albin Kurti izjavio je sinoć da nema dogovora o vladajućoj koaliciji s LDK-om i dodao da ne želi nove izbore.

Na Facebooku je objavio da je Samoopredjeljenje napravilo pet kompromisa, “ali da Demokratski savez Kosova nije bio spreman na to”.

Naveo je da je LDK preksinoć odbio prijedlog za kompromis koji mu je dostavljen i da se na današnju konstituirajuću sjednicu Skupštine Kosova ide bez kompromisa.

“Želimo odgovornost vlasti podijeliti pošteno i velikodušno, odričući se mjesta pobjednika (predsjednika Skupštine), dajući drugoj strani polovinu programa i vlade”, rekao je Kurti.

Dodao je da želi da ovih dana bude formirana nova vlada, ali i ocijenio da će se na to “još čekati”.

“Čekanje košta našu državu, društvo, ekonomiju, ali smo primorani čekati jer ne želimo nove izbore. Želimo nove institucije, a do toga možemo doći samo ako se u razgovorima o formiranju vlade obje strane vode vrijednostima transparentnosti, pravde i osjećaja građanske i patriotske dužnosti”, kazao je Kurti.

Izvor: Al Jazeera i agencije