Protest sveštenika ispred Skupštine Crne Gore

Protestni skup šveštenika u Crnoj Gori je predvodio mitropolit Amfilohije i episkop Joanikije (EPA)

Zakonodavni odbor je većinom glasova podržao Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti i pravnom statusu vjerskih zajednica u Crnoj Gori i pored poziva Srpske pravoslavne crkve (SPC) da ga ne podrže, javlja agencija Anadolija.

Skupština Crne Gore bi trebala da raspravlja o zakonu u četvrtak.

U međuvremenu, agencija Beta javlja kako se više stotina sveštenika i monaha Mitropolije crnogorsko-primorske, predvođenih mitropolitom Amfilohijem i episkopom Joanikijem, okupilo jutros ispred zgrade Skupštine Crne Gore u znak protesta zbog donošenja zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Amfilohije je kazao da neko radi privatnih interesa, vlasti i  svoje “slasti” ugrožava budućnost Crne Gore.

“Nismo ovdje došli ni protiv koga, već da izrazimo poštovanje našim zastupnicima i poštovanje prema vrhovnom zakonodavnom tijelu, ali da ih i svojim prisustvom podsjetimo na zakone koji donose… Ako ti zakoni nisu u saglasnosti sa zakonima savremenog svijeta onda ti zakoni nisu zakoni istinske Crne Gore i mogu se pretvoriti u bezakonje. Podsjećamo zastupnike da ne dozvole taj stid i sram. Posebno se obraćamo zastupnicima muslimanskog porijekla i rimokatolicima da ne dozvole da se izmanipuliše sa njima”, poručio je mitropolit Amfilohije. 

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Zoran Pažin kazao je da u zakonu ne postoji odredba koja bilo koju vjersku zajednicu stavlja u podređen položaj. On tvrdi da Vlada nema druge namjere osim da ispuni obavezu da garantuje svima ista prava i vjernicima i oni koji to nisu.

“Sila Boga ne moli. Ali i Bog silu ne voli. Pozivanje na kletve nije u redu. To nije izraz tolerancije”, kazao je Pažin.

S druge strane, zastupnik Demokratskog fronta (DF) Milun Zogović je kazao da prijedlog zakona mora biti temeljno prerađen. On je upozorio da Vladin prijedlog ima brojne nedostatke.

“Jedino rješenje je da bude vraćen predlagaču na doradu”, kazao je Zogović.

Zastupnik Liberalne partije (LP) Andrija Popović je pozvao zastupnike da podrže zakon. On je kazao da je zakon u skladu sa Ustavom i pravnim poretkom.

Zastupnica DF-a Marina Jočić upozorila je da se zakonom, kako je kazala, pokušava otimanje crkvene imovine. Ona je na odboru pročitala kletvu Svetog Vasilija Ostroškog.

“Vjerujete ko krade od crkve ne može mu biti dobro. Okupatori su i palili, ali nikad otimali. Vi ste najveća okupaciona sila”, kazala je Jočić.

Reakcija Srpske pravoslavne crkve

Srpska pravoslavna crkva zatražila je povlačenje Vladinog Prijedloga zakona o slobodi vjeroispovijesti i pravnom statusu vjerskih zajednica, tvrdeći da predstavlja pokušaj otimanja crkvene imovine.

Proglas je nedavno pročitan ispred šest hiljada vjernika okupljenih na crkvenom saboru u Nikšiću koji je organiziran u znak protesta protiv zakona.

Iz Vlade je ranije saopćeno da je prijedlog zakona izrađen u konsultacije, između ostalih, i s Venecijanskom komisijom.

“Riječ je o izuzetno liberalnom zakonu, koji osigurava viši stepen slobode misli, savjesti i vjeroispovijesti i značajno viši stepen prava i sloboda nego bilo koji zakon iz ove oblasti u našem okruženju. Utvrđeni predlog garantuje punu slobodu vjeroispovijesti svim vjernicima i ravnopravan položaj svih vjerskih zajednica u Crnoj Gori, kao i punu slobodu uvjerenja svim onim građanima koji nisu vjernici”, kazali su u Vladi nakon sjednice održane početkom decembra u Podgorici.

Istaknuto je da prijedlog zakona utvrđuje i imovinska prava države nad vjerskim objektima koji su kulturno naslijeđe Crne Gore, koja je kroz stoljeća građena i stjecana od javnih prihoda države.

Kako je pojašnjeno, prijedlogom zakona o slobodi vjeroispovijesti propisano je da će državna imovina biti svi vjerski objekti koji su kulturno naslijeđe, a koji su bili imovina države Crne Gore prije gubitka njene nezavisnosti 1918. i koji kasnije nisu na odgovarajući pravni način prešli u vlasništvo neke vjerske zajednice.

“Međutim, ako bilo koja vjerska zajednica raspolaže dokazima da je na osnovu važećih propisa postala vlasnik neke imovine, država će to priznati i poštovati. Svako sporenje u vezi s vlasništvom nad vjerskom imovinom biće rješavano pred nadležnim sudom, kao i svaki drugi imovinski spor, u skladu sa važećim zakonima u Crnoj Gori”, tvrde u Vladi.

Izvor: Agencije