BiH: Pritvor za još dva muškarca deportirana iz Sirije

ISIL nastavlja s napadima iako su prošle dvije godine otkad je to područje oslobođeno (AP)

Sud Bosne i Hercegovine u utorak je odredio pritvor dvojici državljana te zemlje koji su prošle sedmice deportirani iz Sirije, a osumnjičeni su za sudjelovanje u terorističkim aktivnostima, potvrđeno je iz sjedišta tog suda u Sarajevu.

Armen Dželko i Muharem Dunić zasad ostaju u pritvoru najmanje mjesec, čime je uvaženo stajalište Tužilaštva Bosne i Hercegovine da bi oni ostankom na slobodi mogli pokušati bijeg ili počiniti krivična djela, prenijela je Hina.

Dželko i Dunić dio su grupe od sedam muškaraca koji su prošle sedmice prebačeni u Bosnu i Hercegovinu iz zarobljeničkih kampova u Siriji pod kontrolom kurdskih i američkih snaga.

Sumnja za sudjelovanje u terorizmu

Sva sedmorica deportiranih boravila su u Siriji i Iraku kad je na dijelovima teritorija tih zemalja postojala samoproglašena Islamska država Irak i Levant (ISIL), a svi su se borili u redovima različitih grupa.

Petorica deportiranih odmah su pritvorena jer su za njima ranije raspisane međunarodne potjernice, ali su Dželko i Dunić podvrgnuti krivičnoj obradi tek nakon što su prevezeni u Bosnu i Hercegovinu, a nakon toga im je određen pritvor.

Sada se sumnjiče za sudjelovanje u terorizmu i organiziranje terorističkih grupa.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO