Vučić: Pokrenuo sam temu crkve s Ðukanovićem

Aleksandar Vučić
Milanović je tokom debate rekao da Srbija 'ima nesreću da je trenutno vodi jedan ratni kabadahija' (EPA)

Srbija nije sretna zbog Zakona o slobodi vjeroispovijesti koji je predložila crnogorska Vlada, ali nismo mi ti koji će odlučivati o tome, poručio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je u emisiji “Stav” na televiziji O2 rekao da je Srbija pravo da odlučuje u Crnoj Gori izgubila davno, a na kraju formalno 2006. godine kada, zahvaljujući tvrdokornosti tadašnjih srbijanskih vlasti, nije bilo dogovora i Crna Gora je raspisala referendum o neovisnosti, koju je potom i proglasila.

On je rekao da su odnosi Srbije sa Crnom Gorom kompleksni.

‘Teška pozicija’

“Naša pozicija je teška, šta god da kažemo može da bude okvalifikovano kao mešanje u unutrašnje stvari suverene države”, ističe Vučić.

Temu zakona o slobodi vjeroispovijesti pokrenuo je, kaže, s predsjednikom Crne Gore Milom Ðukanovićem.

“Razgovarao sam sa predsednikom Crne Gore Milom Ðukanovićem, čuo od njega određene argumente, rekao njemu svoj stav o tome. Videćemo šta će da bude”, rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije je na pitanje voditelja odgovorio i da crnogorska autokefalna crkva, de facto i de iure, postoji još i prije uspostavljanja neovisnosti Crne Gore 2006. godine.

Prema njegovim riječima, tu crkvu su formirali na Cetinju na pravno valjan način.

“Taman i da su crnogorske vlasti za sve u pravu, postoji jedna stvar od koje ne može da pobegne, ne možete posle 100 godina državine i prava korišćenja svojine da kažete “mi sad imamo druga pravila””, zaključio je Vučić.

Optužbe mitropolita Amfilohija

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije pozvao je ranije Vladu Crne Gore da povuče prijedlog zakona o slobodi vjeroispovjesti.

On je na crkveno-narodnom saboru u Nikšiću optužio vlast da planira otimanje crkvene imovine.

“To što radi ova bezbožna vlast nisu radili ni Turci jer oni nisu otimali crkvenu imovinu. Kada je sve rasprodala vlast bi da prodaje i crkvenu imovinu”, kazao je Amfilohije pred velikim brojem vjernika na skupu protiv zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Izvor: Agencije