Milanović: Drugi krug, a ne rat; Grabar-Kitarović: Bitka 10 na jednoga

Zoran Milanović, kandidat Socijaldemokratske partije (SDP), s osvojenih 29,57 posto glasova, relativni je pobjednik prvog kruga predsjedničkih izbora. Druga po broju glasova aktualna je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, kandidatkinja Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), s osvojenih 26,65 posto glasova, pokazuju privremeni neslužbeni rezultati koje je objavilo Državno izborno povjerenstvo u 23 sata.

U drugi izborni krug, 5. siječnja, ulaze Zoran Milanović i Kolinda Grabar-Kitarović.

“Idemo u drugi krug, ali ne idemo u rat – ratovi su gotovi”, poručio je Zoran Milanović u obraćanju javnosti.

Izrazio je uvjerenje da će pobijediti i u drugom krugu izbora, u kojem, prema neslužbenim rezultatima, za dva tjedna ide zajedno s aktualnom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović.

“Dragi prijatelji, dragi svi, hvala vam. Hvala svima koji su danas glasali, onima koji su glasali za mene i onima koji nisu glasali za mene, i idemo u drugi krug. Ali, ne idemo u rat, ratovi su gotovi. To govorimo od početka. Idemo u civiliziranu građansku utakmicu, u kojoj neka pobijedi bolji. Vjerujem da sam taj bolji ja”, rekao je Milanović na početku obraćanja.

‘Želim zemlju jednakih’

Dodao je da će mu hrvatski interes biti u prvom planu.

“Hrvatska je dovoljno podijeljena oko bitnih, ali i oko nebitnih stvari, o kojima se možemo dogovoriti samo ako budemo razgovarali. Borit ću se da budemo dobra zajednica svih građana koji žive u Hrvatskoj, svih, koji su možda različiti, ali su jednaki. Želim zemlju jednakih”, naglasio je kandidat SDP-a Hrvatske.

Milanović je dodao da vjeruje u pobjedu.

“Za dva tjedna bit će šta bude. Vjerujem u pobjedu. Nikakve gorčine nema u meni, nema niti straha prema bilo kome. Moj zadatak je da se jednako obratim i onima koji me podržavaju, i onima drugima. U Hrvatskoj nitko ne smije biti drugi i zapostavljen”, kazao je Milanović, koji je istup završio riječima: “Živjela Hrvatska!”

‘Biramo osobu koja se bori za narod’

Kolinda Grabar-Kitarović, koja se obratila javnosti nakon Milanovića, zahvalila je biračima na izlasku na izbore.

“Birači, hvala što ste pokazali koliko je bitno da se hrvatski predsjednik, odnosno predsjednica, biraju iz naroda, od naroda i izravnim izborima – hvala na tome. Čestitam svima, neću reći protukandidatima, nego sukandidatima, na postignutim rezultatima, a posebno onima koji su mi omogućili ulazak u drugi krug, na putu do konačne pobjede. Ovo je bila bitka, kako bi neki rekli, 10 na jednoga, jer sam imala sukandidata sličnog političkog spektra. U drugom krugu se moramo okupiti. Idemo po pobjedu”, rekla je Grabar-Kitarović.

“Ovo su izbori na kojima se bira osoba koja će biti sa narodom u narednih pet godina i slušati šta ljudi imaju reći, a ne oni koji su se vozili u skupim automoblima i sjedili u foteljama. Biramo osobu koja će nastaviti biti ona koja proizlazi iz naroda, radi za narod i bori se za narod. I kada ponovno dobijem vaše povjerenje, ponovno ću se u ime Hrvatske boriti za mjesto u prvom redu za Hrvatsku. Ne za sebe, nego za Hrvatsku. U međunarodnoj zajednici ću se boriti za naše interese, ali ne šutjeti sjedjeti u zapećku. Meni ne trebaju veće ovlasti, vaše povjerenje mi je najveća ovlast. Vi ste u središtu moje politike”, kazala je Grabar-Kitarović.

Obratila se i “onima što su dali glas nekom od sukandidata”, zaključivši: “Znam da su na taj način željeli izraziti nezadovoljstvo glasanjem za protukandidata. Vaša mi je poruka sasvim jasna.”  

Škoro na trećem mjestu

Nezavisni kandidat Miroslav Škoro osvojio je 24,42 posto glasova, a slijedi nezavisni kandidat Mislav Kolakušić s 5,87 posto glasova.

Nezavisni Dario Juričan dobio je 4,61 posto glasova, nezavisna Dalija Orešković 2,89 posto, Ivan Pernar 2,31 posto glasova, a Katarina Peović 1,12 posto glasova.

Ispod jedan posto glasova dobili su Dejan Kovač (0,95 posto), Anto Đapić (0,21 posto)  glasova i Nedjeljko Babić (0,15 posto).

Riječ je o rezultatima s ukupno 6.541 (99,71 posto) obrađenih biračkih mjesta.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada