Sud BiH: Pritvor za pet osumnjičenih pripadnika ISIL-a

Svoj petorici su ukinuta ranija rješenja o pritvoru iz prethodnih godina i određen pritvor od mjesec dana (Arhiva)

Sud Bosne i Hercegovine odredio pritvor Emiru Ališiću, Senad Kasupoviću, Miralemu Berbiću, Jasminu Keseroviću i Hamzi Labidi, osumnjičenim bivšim pripadnicima oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL ili ISIS), koji su u četvrtak deportovani iz Sirije u Bosnu i Hercegovinu, prenosi agencija Fena u petak.

Sud je održao u četvrtak pet odvojenih ročišta i donio pojedinačna rješenja za određivanje pritvora.

Svoj petorici su ukinuta ranija rješenja o pritvoru iz prethodnih godina i određen pritvor od mjesec dana (do 19. januara naredne godine) ili do druge odluke Suda.

Dodaje se kako je pritvor određen zbog postojanja opasnosti od bjekstva.

Međunarodne potjernice

Podsjetimo, grupa državljana Bosne i Hercegovine koji su bili u kampovima u Siriji, u skladu sa ranijim zaključcima Predsjedništva BiH i Vijeća ministara BiH, stigla je u BiH, potvrđeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Šest žena i 12 djece, po dolasku na Međunarodni aerodrom Sarajevo prošli su provjere, pružena im je neophodna pomoć, a nakon toga su transportovani u prihvatni centar zbog daljnjih pregleda i pružanja medicinske pomoći, prenosi Fena.

Zajedno sa ovom grupom došlo je i sedam muškaraca, koji su ratovali u Siriji i Iraku, a koji su predati u dalju nadležnost Tužilaštva BiH.

Svi deportirani muškarci proteklih su godina bili strani borci i borili su se na području pod kontrolom oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Za njima su ranije raspisane međunarodne potjernice zbog povezanosti s terorizmom.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Sedam državljana BiH, bivših pripadnika ISIL-a, deportovano je iz Sirije u Sarajevo. Avion sa bivšim borcima ISIL-a i članovima njihovih porodica, odnosno sa ukupno 25 osoba, sletio je na sarajevski aerodrom oko 18 sati, gdje su ih preuzele bezbjednosne agencije i biće im suđeno zbog učešća na stranim ratištima. Krajem novembra, državno Predsjedništvo saopštilo je […]

Published On 19 Dec 2019

Sedam državljana BiH, bivših pripadnika ISIL-a, prebačeno je iz Sirije u Sarajevo. Avion s bivšim boricima ISIL-a sletio je na sarajevski aerodrom, gdje će ih preuzeti sigurnosne agencije. Oni su, proteklih mjeseci boravili u kampovima na teritoriji Sirije, a po povratku u BiH biće im suđeno zbog pridruživanja terorističkim grupama. Na sarajevskom aerodromu je Boris […]

Published On 19 Dec 2019
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO