Vlaho Orepić odustao od kandidature za predsjednika Hrvatske

Orepić se zahvalio građanima na 8.054 potpisa podrške (Patrik Macek / PIXSELL)

Nezavisni saborski zastupnik i bivši ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić odustao je od kandidature za predsjednika Hrvatske, objavila je Hina.

„U ponedjeljak, na redovitoj koordinaciji izbornog stožera, a nakon uvida u prikupljeni broj potpisa, procjena je da nismo u mogućnosti doseći potrebnih 10.000 potpisa u zadanom vremenu. Zato sam obustavio aktivnosti prikupljanja potpisa za potporu mojoj kandidaturi za predsjednika“, naveo je Orepić.

Zahvalio je građanima na 8.054 potpisa, ali i na “u strahu, izgovorenim nebrojenim riječima potpore”. Riječi zahvale uputio je i volonterima Slobodne Hrvatske i Nove politike, građanima i prijateljima.

“Nisam pristao na sveprisutne trgovine skupljenim potpisima, falsificiranja potpisa ili korištenja baza podataka građana iz osiguravajućih društava i prethodnih izbora. Otišlo se predaleko s tim prevarama u svemu i svačemu. To mora prestati. To nije moj put”, poručio je Orepić.

Pet kandidatura predano, još pet najavljeno

Hina navodi da je svoje kandidature s najmanje deset hiljada potpisa Državnom izbornom povjerenstvu predalo pet kandidata: SDP-ov Zoran Milanović, nezavisni Mislav Kolakušić, kandidat Hrvatske stranke svih kajkavaca, čakavaca i štokavaca Nedjeljko Babić, HSLS-ov Dejan Kovač, te čelnik stranke Desno Anto Đapić.

Za utorak su kandidature najavili aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, Miroslav Škoro, Dario Juričan, Katarina Peović i Ivan Pernar čime bi se broj kandidata ‘popeo’ na deset.

Ipak, ta brojka ne mora biti konačna s obzirom da su želju za odlazak na Pantovčak iskazali i Ante Simonić, nekadašnji HSS-ov potpredsjednik Račanove Vlade i Dalija Orešković, bivša predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa te Ava Karabatić, bivša manekenka i model. 

Potkrijepe li i oni svoje kandidature s potrebnih deset hiljada potpisa, a DIP ih potvrdi u službenu kampanju ući će trinaest predsjedničkih kandidata koliko ih je, prema broju kandidata, bilo i rekordne 2004. godine, navodi Hina.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO