Sindikati prosvjete i hrvatska Vlada postigli dogovor

Škola, Učionica
Štrajk u osnovnim i srednjim školama trajao je 36 dana (EPA)

Nakon 36 dana štrajka u osnovnim i srednjim školama, prosvjetni sindikati i Vlada postigli su u ponedjeljak dogovor o povećanju koeficijenata nastavnom osoblju, čime je okončan najduži štrajk u hrvatskom školstvu.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je nakon pregovora s predstavnicima prosvjetnih sindikata da je postignut dogovor koji omogućuje prekid štrajka od utorka ujutro te da od utorka kreće normalno odvijanje nastave u cijeloj Hrvatskoj, prenosi Hina.

Riječ je, rekao je, o kvalitetnom kompromisu, postignutom u interesu djece, učenika, roditelja, nastavnika i normalanog funkcioniranja sustava obrazovanja.

Vlada je “u trokoraku”, kako je kazao premijer, ponudila sindikatima rast koeficijenata sljedećom dinamikom: tri posto od 1. prosinca, dodatnih jedan posto od 1. lipnja iduće godine te još dva posto od 1. siječnja 2021. godine.

U nedjelju navečer su pregovori sindikata s Vladom prekinuti, ali uz očekivanje da će se uskoro postići dogovor.

Sindikati odbili raniju ponudu Vlade

Pregovorima u nedjelju prethodili su pregovori u petak, koji su, također nakon tri sata, završili bez dogovora, a nakon što su objavljeni rezultati sindikalnog referenduma na kojem je 90 posto prosvjetnih radnika odbilo Vladinu ponudu o povećanju plaća u idućoj godini.

Vlada je štrajkašima ponudila dodatak od tri posto od 1. prosinca 2019. godine i jedan posto od 1. lipnja 2020. godine te uvjetnih jedan posto od 1. prosinca 2020. godine, ali ovo posljednje ako se do 31. prosinca ne redizajnira uredba o koeficijentima složenosti poslova.

Protiv te Vladine ponude bilo je 95,26 posto izašlih u osnovnim i 88,93 posto u srednjim školama.

Sindikati su tražili povećanje plaća za prosječno 6,11 posto preko koeficijenata.

I carinici traži korekciju koeficijenata

U međuvremenu je Carinski sindikat Hrvatske održao sastanak u Ministarstvu rada o uvjetima rada i korekciji koeficijenata u carinskoj službi, za koje tvrde da su, u odnosu na ostale zaposlenike Ministarstva financija, kojemu pripadaju, niži za 20 posto.

“Carinici rade u lošim uvjetima, ne poštuju se zakonske odredbe i kolektivni ugovor. Odore dobivamo na kapaljku, a sapune i toaletni papir sami kupujemo, ne plaća se prekovremeni rad, ne organiziraju sistematski pregledi”, izjavio je predsjednik sindikata Rino Štorić nakon sastanka, na kojemu su sindikaliste primili predstavnici Ministarstva, ali ne i resorni ministar Josip Aladrović.

Štorić je rekao da se u Carinskoj upravi ne poštuju zakonske odredbe ni kolektivni ugovor za 2.800 zaposlenih te da je svako pravo iz tog ugovora upitno ako je ono u korist carinskog službenika, prenijela je Hina.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO