Serija od pet potresa osjetila se jutros u Albaniji

U zemljotresu u Albaniji u utorak, 26. novembra, poginule su 52 osoba, a više stotina ih povrijeđeno (EPA)

Novi zemljotres jačine 4,3 po Richteru pogodio je jutros Albaniju i to je bio samo jedan u seriji od pet potresa registriranih na tom području do 10 sati, prenosi agencija Tanjug.

Najnoviji potres je zabilježen u 08:26 sati, sa epicentrom u Tirani i na dubini od 10 kilometara, a dodaje se kako se osjetio na Kosovu i u dijelovima Hrvatske.

Inače, albansko Ministarstvo odbrane saopćilo je ranije kako je u dijelovima ove balkanske države od 26. novembra zabilježeno ukupno 1.376 potresa.

Poznati stručnjaci za seizmologiju rekli su jučer kako je najteža situacija prošla i kako se zemlja sada postepeno vraća u normalu.

U zemljotresu u Albaniji u utorak, 26. novembra, poginule su 52 osoba, a više stotina ih povrijeđeno. Prema preliminarnim podacima u tom zemljotresu je srušeno ili oštećeno oko 6.000 objekata.

Tresla se i Hercegovina

Novi prilično snažan potres, koji je probudio brojne građane i izazvao uznemirenost, osjetio se u ponedjeljak rano ujutro na području Hercegovine, ali i Dalmacije s epicentrom jugoistočno od bh. grada Mostara, objavio je Federalni hidrometeorološki zavod, prenosi agencija Hina.

Uređaji Odjela za seizmologiju Federalnog zavoda zabilježili su potres magnitude 3,9 stepeni po Richteru 12 kilometara južno od Nevesinja u 05:23 sati.

Nema izvještaja o štetama, ali je potres izazvao uznemirenost građana. Osim u Hercegovini, osjetio se i u dijelu Dalmacije te Dubrovnika.

Tlo na području Hercegovine nastavlja se, nakon više jačih potresa posljednjih dana, tresti gotovo svakodnevno. Tokom jučerašnjeg dana zabilježen je još jedan potres od 3,9 stupnjeva Richtera, te nekoliko manjih podrhtavanja tla.

Izvor: Agencije


Povezane

Okončane su akcije potrage za preživjelima pod ruševinama nakon zemljotresa koji je u utorak pogodio Albaniju. Prema posljednjim službenim podacima, poginulo je 49 ljudi. Više od hiljadu kuća i zgrada je djelomično ili potpuno uništeno, a najmanje 5.500 građana moralo je napustiti domove.  Iz Drača izvještava Milica Marinović.

Published On 29 Nov 2019
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO