Odobren prihvat državljana BiH zarobljenih u Siriji i Iraku

Prema podacima koje je ranije iznio Dragan Mektić, identificirano je oko 260 državljana BiH koji još borave u Siriji i Iraku (Twitter)

Grupa od 24 državljana Bosne i Hercegovine do kraja ove sedmice bit će deportirana iz Sirije u matičnu zemlju.

Riječ je o ženama i djeci koji su ranije boravili na teritoriji koju su kontrolirala oružana grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL), objavili su u ponedjeljak lokalni mediji.

Informaciju je potvrdio i ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić, koji je na svom profilu na Twittru objavio cijeli zaključak sa sjednice Predsjedništva Bosne i Hercegovine od 29. novembra.

Odluka se odnosi na žene, njihovu maloljetnu djecu, kao i na djecu bez roditeljskog staranja, koji su zarobljeni nakon vojnog poraza ISIL-a u Siriji i Iraku, prenosi Hina.

Svi oni sada borave u zarobljeničkim kampovima, u uslovima koji su, kako se navodi u odluci Predsjedništva Bosne i Hercegovine, opisani kao “vrlo teški”.

Djeca bez roditeljskog staranja koja će biti prebačena u Bosnu i Hercefgovinu pravo na državljanstvo te zemlje imaju temeljem porijekla njihovih roditelja ubijenih ili nestalih u sukobima u Siriji ili Iraku.

‘Zaštititi prava zarobljenih državljana BiH’ 

Predsjednišvo Bosne i Hercegovine je u zaključcima pozvalo odgovarajuća ministarstva i druga tijela državne vlasti da poduzmu sve nužne korake kako bi se zaštitila prava ostalih bosanskohercegovačkih državljana koji su u zarobljeničkim kampovima u Siriji ili Iraku.

Prema podacima koje je ranije iznio Mektić, identificirano je oko 260 državljana Bosne i Hrecegovine koji tamo još borave, a od toga je oko 100 muškaraca koji su se borili u redovima ISIL-a, dok su ostalo žene i djeca.

Ubrzo bi, nakon žena i djece, u Bosnu i Hercegovinu trebala stići i prva grupa od devet muškaraca iz Sirije.

Sve njih u Bosni i Hercegovini čekaju sudski procesi, zbog sumnje da su počinili krivična djela terorizma.

Oni su prvobitno trebali biti prebačeni u Bosnu i Hercegovinu početkom oktobra, ali već dogovorena deportacija je odgođena zbog početka turske ofanzive na područja pod nadzorom kurdskih snaga, na kojima se nalaze i zarobljenički kampovi zapripadnike ISIL-a.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO