Ko su optuženi za ubistvo Olivera Ivanovića i za šta se terete

Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo optužnicu protiv šest osoba koje se terete za umiješanost u ubistvo Olivera Ivanovića (EPA)

Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je u ponedjeljak optužnicu protiv šest osoba koje se terete za umiješanost u ubistvo lidera Građanske inicijative Olivera Ivanovića 16. januara 2018. godine.

Agencija Tanjug navodi da su to Nedeljko Spasojević i Marko Rošić, pripadnici Kosovske policijske službe (KPS) Dragiša Marković i Žarko Jovanović, Rade Basara, tadašnji načelnik za krvne delikte i Ivanovićeva sekretarica Silvana Arsović.

Spasojević i Rošić su u pritvoru od hapšenja u novembru prošle godine, Basara od oktobra ove godine, dok se ostali brane sa slobode.

Branilac Dragiše Markovića, advokat Dejan Vasić, rekao je za Tanjug da još nije dobio optužnicu, kao i da će se o njenom potvrđivanju raspravljati na posebnoj sjedinici suda, kada bude zakazana.

Trojica optuženih u bjekstvu

Iako se govorilo da su pod istragom Tužilaštva Kosova u ovoj istrazi i Milan Radoičić, čije je hapšenje bilo pokušano krajem novembra 2018. godine, kao i Zvonko Veselinović i Milan Mihailović, oni se na ovoj optužnici nisu našli.

Prema saopćenju Tužilaštva Kosova, trojica optuženih su u bjekstvu i za njima su izdate međunarodne potjernice.

Ivanović je ubijen 16. januara 2018. godine, oko 9:00 sati, ispred ulaza u sjedište svoje stranke u Mitrovici.

Optužnicom se okrivljeni terete zbog krivičnih djela “učešće ili organizacija organizirane kriminalne grupe”, “zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja”, “pomoć u izvršenju krivičnog djela teškog ubistva”, “neovlašteno posjedovanje, kontrola ili posjedovanje oružja”, “otkrivanje službene tajne”, “zloupotreba službene dužnosti u saizvršenju” i “manipulacija dokazima, u saizvršilaštvu”.

Navodi se i da ova navodna kriminalna grupa nije formirana slučajno, već da djeluje od 2011. godine.

“Optuženi su aktivno učestvovali u kriminalnim aktivnostima grupe, znajući da će takvo učešće doprinijeti provođenju kriminalnih aktivnosti i direktnom ili indirektnom pribavljanju finansijske ili druge materijalne koristi, u cilju proširenja kontrole preduzeća na teritoriji i kontrola politike u sjevernom dijelu Mitrovice”, piše u saopćenju.

Oružje pronađeno u kući optuženog

Navodi se da je svaki od optuženih počinio inkriminirajuće radnje za pomenutu grupu, u kom slučaju su aktivnosti ove organizirane kriminalne grupe dovele do ubistva Olivera Ivanovića”, navodi se u tužilačkom saopćenju, prenosi agencija.

Prema tužilaštvu, optuženi N.S. na dan kada je ubijen Oliver Ivanović, svojim djelovanjem je omogućio izvršenje ubistva.

“Optuženi N.S. je blisko sarađivao s osumnjičenima koji su počinili ubistvo Olivera Ivanovića i na taj način namjerno i svjesno pomagao nepoznatim osumnjičenima u izvršenju krivičnog djela teškog ubistva…”, navodi se u saopćenju.

Dodaje se da je, također, pomogao osumnjičenima da nabave automobil marke “Opel astra”, bez registarskih tablica, sa zatamnjenim prozorima, kojim su se približili gradu i iz kojeg je ispaljeno šest smrtonosnih hitaca u Ivanovića.

Navodi se da je optuženi N. S. namjerno i svjesno posjedovao oružje, koje je pronađeno tokom pretresa u njegovoj kući.

Optuženi M. R. je, navodi se, blisko sarađivao s tuženima N.S., R.B., Z.V. i Ž.B. i namjerno i svjesno je pomagao u izvršenju krivičnog djela “teško ubistvo”, prateći žrtvu Olivera Ivanovića prije ubistva…

Optuženi R.B., u svojstvu policijskog službenika, nije izvršavao svoje službene dužnosti u svrhu pribavljanja koristi sebi ili bilo kojoj drugoj osobi.

Informacije prenijete policiji Srbije

Navodi se da je blisko sarađivao s organiziranom kriminalnom grupom M. R., od koje je dobijao naredbe da prikriva i eliminira dokaze, a zločinačka grupa ga je angažirala da prikrije tragove zločina i da ne otkriva slučajeve koji uključuju osumnjičene osobe koje pripadaju zločinačkoj grupi M. R.

Prema optužnici, okrivljena osoba S.A., u bliskoj saradnji s osumnjičenima koji su koordinirali ubistvo Olivera Ivanovića, pomogla je u izvršenju krivičnog djela teškog ubistva, stvarajući uslove i uklanjajući prepreke za izvršenje krivičnog djela, jer je u vrijeme ubistva Ivanovića bio svjestan da su sigurnosne kamere u uredima SDP-a nasilno isključene, čime je omogućeno da osumnjičene osobe ne budu snimljene u trenutku izvršenja krivičnog djela.

Navodi se da su ubrzo nakon ubistva Ivanovića kamere aktivirane u uredima SDP-a te da je riječ o osobi koja je radila kao administrator u toj stranci i bila jedina u pomenutom objektu u vrijeme kada je ubistvo počinjeno.

Optuženi D.M., u svojstvu policijskog službenika, navedeno je, nakon ubistva Ivanovića, bez odobrenja je dostavio informacije koje predstavljaju službenu tajnu sa mjesta nesreće, u svrhu objavljivanja ili korištenja informacija van teritorije Kosova.

On je, kako se navodi, informacije prenio službenom licu policije Srbije.

Tužilaštvo navodi da optuženi D.M. i Z.J., u svojstvu službenih lica, na dan ubistva Ivanovića nisu postupili po službenoj dužnosti, u cilju sticanja ili pribavljanja koristi za sebe ili drugo lice.

Saslušano stotinu svjedoka

Oni su nakon ubistva Olivera Ivanovića odmah otišli sa lica mjesta, a da ga prethodno nisu osigurali, čime su omogućili drugim osobama da interveniraju na mjestu događaja, oštetivši materijalne dokaze.

“Također, optuženi D.M. i Z.J., u svojstvu policijskih službenika, odmah nakon ubistva Ivanovića izašli su na lice mjesta s ciljem da uklone, prikriju i unište dokaze.”

Tužilaštvo navodi da su do podizanja ovih optužnica preduzete brojne istražne radnje, da je saslušano stotinu svjedoka, od kojih je trideset saslušao nadležni predmetni tužilac.

“Optuženi su saslušavani više puta, dok su istrage, također, proširene protiv M.M. i G.B., koji su u bjekstvu i za kojima je raspisana potjernica”, navodi se u saopćenju, prenosi Tanjug.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO