Transparenti s porukama Vučiću uoči regionalnog skupa u Tirani

Vijest o Vučićevom dolasku u Albaniju danima je u centru pažnje medija na Kosovu (EPA)

Pokret Samoopredjeljenje u Albaniji (LVV) povodom predstojeće posjete predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Tirani postavio je poster na kojem preko fotografije Vučića piše “Persona non grata”.

Na posteru također piše: “Ovdje dolazi ratni zločinac koji se predstavlja kao dobročinitelj”, prenosi Beta.

Poster je postavljen ispred hotela “Rogner” u Tirani, gdje je sutra sastanak čelnika tri zemlje zapadnog Balkana, na koji dolazi i Vučić.

Vijest o Vučićevom dolasku u Albaniju danima je u centru pažnje medija na Kosovu jer političari, prvenstveno iz LVV-a, negoduju zbog te posjete.

Mali Schengen

Sastanak u Tirani bit će treći o jačanju saradnje i uvođenju slobodnog protoka ljudi, robe, usluga i kapitala između tri zemlje zapadnog Balkana: Albanije, Sjeverne Makedonije i Srbije. Inicijativa je nazvana “mali Schengen”.

Prvi sastanak bio je 10. oktobra u Novom Sadu, a drugi 9. i 10. novembra u Ohridu, gdje su se premijerima Zoranu Zaevu i Ediju Rami i predsjedniku Vučiću pridružili predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić i ministrica ekonomije Crne Gore Dragica Sekulić.

Vlasti Kosova protive se ideji, nazivajući je sredstvom za ostvarivanje ideje “Velike Srbije”, dok njeni zagovornici u njoj vide ekonomski prosperitet zemalja zapadnog Balkana.

Izvor: Agencije