Makedonsko-hrvatska grupa krijumčarila 166 migranata

USKOK je istražnom sudiji zagrebačkog Županijskog suda predložio određivanje istražnog zatvora protiv dvojice okrivljenika (EPA)
USKOK je istražnom sudiji zagrebačkog Županijskog suda predložio određivanje istražnog zatvora protiv dvojice okrivljenika (EPA)

Hrvatski Ured za borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala (USKOK) pokrenuo je istragu protiv sedmorice državljana Sjeverne Makedonije i dvojice hrvatskih državljana zbog sumnje da su u 19 navrata organizirali ilegalne prelaske 166 stranih državljana preko granica s Bosnom i Hercegovinom i Slovenijom, prenosi agencija Hina.

USKOK sumnja da su sedmorica makedonskih državljana, starih 28, 41, 44, 29, 36, 48 i 38 godina, te dvojica hrvatskih državljana, starih 50 i 36 godina, od kraja aprila do 15. oktobra dogovorili “nedozvoljeno prevođenje većeg broja stranih državljana radi stjecanja materijalne koristi”.

Prevođenje migranata preko granice, koji su na području Petrove Gore ilegalno ušli iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku, s nepoznatim osobama dogovorili su 28-godišnji i 41-godišnji makedonski državljani, nakon čega su njih dvojica s 38-godišnjim sunarodnjakom organizirali preuzimanje i prijevoz stranih državljana, objavilo je tužilaštvo.

Istražni zatvor

Strane državljane potom su preuzimali 29-godišnjak, 36-godišnjak, 48-godišnjak i dvojica hrvatskih državljana te su ih prevozili do blizine hrvatsko-slovenske granice na području Žumberka.

Za to vrijeme 28-godišnjak, 41-godišnjak i 44-godišnjak iz Sjeverne Makedonije vozili su ispred i iza njih u cilju uočavanja i izbjegavanja policijskih patrola, dodaje Hina.

Tako su u 19 navrata preko državne granice iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku te iz Hrvatske u Sloveniju prebacili 166 stranih državljana.

USKOK je istražnom sudiji zagrebačkog Županijskog suda predložio određivanje istražnog zatvora protiv dvojice okrivljenika.

Izvor: Agencije


Povezane

Zatvaranjem kampa Vučjak nije rešena migrantska kriza u Unsko-sanskom kantonu, kažu nadležni u tom dijelu BiH. Već noćas je vozom pristiglo 50 novih izbjeglica i migranata, a 500 nema smještaj, tvrdi policija. Mnogi žive u napuštenim objektima, rizikujući živote.

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO