Haradinaj: Izgubio sam na izborima zbog Srbije

Ramush Haradinaj kaže da je zahvalan što je na posljednjim izborima dobio 100.000 glasova (Arhiva)

Odlazeći premijer Kosova Ramush Haradinaj je izjavio da je na vanrednim parlamentarnim izborima izgubio glasove zbog Srbije.

“Izgubio sam glasove zbog Srbije, jer postoji mogućnost da se utječe kroz meke sile, određenih interesa, u vrijeme kad sam uveo taksu Srbiji”, rekao je ona za televiziju T7 u Prištini.

Zahvalan je što je na posljednjim izborima dobio 100.000 glasova, uprkos činjenici da se usprotivio Sjedinjneim Američkim Državama, donedavnoj šefici evropske diplomatije Federici Mogerini i ukidanju 100-postotnih taksi na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine, prenosi KosovoOnline.

“Oslobodio sam Kosovo od onih koji su pokušali ucjenjivati i mene, i druge, i Kosovo”, rekao je Haradinaj, javlja Tanjug.

‘Niži zvaničnik’ za Đurića

Prokomentirao je učešće pčelnika Pokreta Samoopredjeljenje Albina Kurtija, koji bi trebao postati novi premijer Kosova, na međunarodnoj konferenciji na kojoj je Srbiju predstavljao direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić.

Haradinaj je kazao da Kurti, kao budući premijer Kosova, nije morao sjediti s Ðurićem, već je trebao dovesti „nižeg zvaničnika“ koji bi zastupao Kosovo.

“Kad je Ðurić tu, onda bi trebalo poslati nekog zvaničnika stranke za tehnička pitanja”, rekao je Haradinaj.

Ako je na zvaničnoj konferenciji predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ili premijerka Ana Brnabić, onda ide premijer ili mandatar za premijera Kosova, smatra Haradinaj.

Izvor: Agencije