Agius: Do kraja 2020. presude Mladiću, Stanišiću i Simatoviću

Ratko Mladić je osuđen zbog genocida počinjenog u Srebrenici i drugih ratnih zločina u BiH (EPA)
Ratko Mladić je osuđen zbog genocida počinjenog u Srebrenici i drugih ratnih zločina u BiH (EPA)

Predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Carmel Agius najavio je da će pravosnažna presuda Ratku Mladiću biti izrečena do kraja 2020. godine.

Također, do kraja naredne godine očekuje se i izricanje presude u ponovljenom suđenju Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, rekao je Agius predstavljajući šestomjesečni izvještaj u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda u New Yorku, navodi se u saopćenju Mehanizma.

Prvostepeno vijeće Haškog tribunala 22. novembra 2017. godine osudilo je Mladića (77) na doživotni zatvor, prenosi Tanjug.

Bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske Haški sud je proglasio krivim za genocid počinjen u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom Bosne i Hercegovine, teroriziranje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperskom paljbom i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce od 1992. do 1995. godine.

Konstantno negiranje zločina

Na tu je presudu obrana uložila žalbu, ali je žalbu uložilo i Tužilaštvo, koje se žalilo na dio presude kojom je Haški tribunal oslobodio Mladića optužbe za genocid u još šest općina u Bosni i Hercegovini.

Jovica Stanišić i Franko Simatović-Frenki bivši su čelnici Službe državne sigurnosti Srbije, kojima se u Hagu također sudi po optužnici za ratne zločine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini počinjeni devedesetih.

Glavni tužilac Mehanizma za međunarodne krivične sudove u Hagu Serge Brammertz je, govoreći o zemljama bivše Jugoslavije na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a, rekao da je širom Balkana prisutno negiranje zločina i veličanje ratnih zločinaca.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO