Peter Handke proglašen nepoželjnom osobom u Sarajevu

Zastupnici u Skupštini KS deklaracijom su poručili da Handke ni danas ne mijenja svoje stavove (EPA)

Skupština Kantona Sarajevo (KS) usvojila je na današnjoj sjednici deklaraciju kojom je ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost Peter Handke proglašen nepoželjnom osobom u tom kantonu.

Inicijativu su uputili zastupnici Stranke demokratske akcije (SDA), a kantonalni zastupnici jednoglasno su usvojili deklaraciju u kojoj se osuđuje dodjeljivanje Nobelove nagrade kontroverznom austrijskom književniku, koji je negirao zločine počinjene nad Bošnjacima u Bosni i Hercegovini 90-ih godina 20. stoljeća, piše Anadolija.

U deklaraciji je navedeno da je “završna faza genocida upravo negiranje genocida”, a da je dobitnik Nobelove nagrade za književnost “u svojim javnim istupima za vrijeme agresije na BiH javno podržavao velikosrpski režim na čelu sa haškim optuženikom Slobodanom Miloševićem”.

‘Nova uvreda’

Zastupnici u Skupštini KS-a deklaracijom su poručili da Handke ni danas ne mijenja svoje stavove nego ide korak dalje, pa najavljuje dolazak u Bosnu i Hercegovinu i posjetu majkama iz Kravice i okoline Srebrenice.

Dodjelu Nobelove nagrade ocijenili su novom uvredom za žrtve, poručujući da bi njegova posjeta Bosni i Hercegovini i Sarajevu bila dodatno ponižavanje žrtava.

Izvor: Agencije