Migranti iz Vučjaka stigli u Blažuj kod Sarajeva

Umjesto šatora, krov nad glavom u vojnim hangarima za migrante i izbjeglice u Blažuju kod Sarajeva (Al Jazeera)

Oko 300 migranata u šest autobusa u zoru su stigli u bivša kasarna Blažuj kod Sarajeva, nakon što su u utorak napustili kamp Vučjak kod Bihaća, koji mora biti zatvoren zbog loših uslova u njemu, javio je Al Jazeerin reporter Boris Gagić.

Ukupno 15 autobusa s migrantima i izbjeglicama napustilo je u utorak kamp Vučjak, a prema informaciji iz Međunarodne organizacije za migracije (IOM), koja će osigurati dodatni smještaj, hranu i higijenske pakete za migrante, polovina njih je smještena u centar Ušivak, također kod Sarajeva, a druga polovina u kasarnu u Blažuju.

Prema podacima bihaćkog Crvenog križa, blizu 700 osoba bilo je smješteno u kamp otvorenog tipa Vučjak, u koji su migranti svakodnevno dolazili i odlazili iz njega.

Izbjegnuta humanitarna kriza

Povjerenica Vijeća Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović pozvala je ranije vlasti Bosne i Hercegovine da hitno premjeste migrante iz tog kampa, kako bi bila izbjegnuta humanitarna kriza.

Sličan apel ranije uputili su i iz Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i Ureda specijalnog predstavnika EU-a u toj državi.

Migranti i izbjeglice u Vučjaku su boravili pod najlonskim šatorima, bez tekuće vode i struje, dok im je prijetila opasnost od zaraze i smrzavanja.

U izjavi Ujedinjenih naroda u Bosni i Hercegovini iz oktobra navedeno je da na lokalitetu Vučjak postoje veliki sigurnosni i zdravstveni rizici te da ta lokacija nije u skladu s međunarodnim humanitarnim standardima, zbog čega nije adekvatna za smještaj ljudi.

Odbijali napustiti neuslovni kamp

Migranti i izbjeglice koji su boravili u kampu Vučjak odbijali su proteklih dana obroke od lokalnog Crvenog križa i drugu pomoć, u znak protesta zbog loših uvjeta u kampu, dok istovremeno nisu prihvatali ni premještanje u druge, uvjetnije kampove.

Većina njih insistirala je na tome da im se omogući prelazak granice Bosne i Hercegovine i Hrvatske te odlazak u neku od zemalja zapadne Evrope, kamo su i kranuli.

Reporterka Al Jazeera Aida Hadžimusić izvijestila je da je nekoliko migranata i izbjeglica sinoć prespavalo u kampu Vučjak, nakon što nisu uspjeli preći Hrvatsku granicu.

“‘The game’ nije uspio. Iznenađenje kada su zatekli prazan kamp”, rekla je Hadžimusić, koristeći termin kojeg migranti i izbjeglice koriste za opis pokušaja prelaska granice. 

U Bosnu i Hercegovinu od 2018. godine je ušlo gotovo 50.000 ilegalnih migranata i izbjeglica, kako bi dalje, preko Hrvatske i Slovenije, došli do neke od zemalja zapadne Evrope.

U Bosni i Hercegovini se zadržalo njih približno 7.000, prema procjenama domaćih vlasti i međunarodnih organizacija.

Izvor: Al Jazeera