Autobusi s migrantima i izbjeglicama stigli u Ušivak

Nakon gotovo sedam sati putovanja iz kampa Vučjak, autobusi u kojima su bili migranti i izbjeglice stigli su 20-ak minuta prije 23:00 sata u centar Ušivak, nedaleko Sarajeva, a kako javlja Al Jazeerin reporter Branimir Zekić tamo bi trebalo biti smješteno najmanje 350 ljudi

“Migranti bi trebali biti smješteni u grijane kontejnere koji su prethodnih dana pripremani za njih”, javio je Zekić.

Ono što slijedi, a još je zahtjevnije, jeste dolazak autobusa s 300-ak migranata u Blažuj, također u Kantonu Sarajevo, no problem je što je taj prostor tek u fazi adaptacije.

“S obzirom na veliki broj migranata, koji se nalaze u centru Ušivak, Ministarstvo sigurnosti odlučilo je preostale uputiti u Blažuj i oni će biti raspoređivani do duboko u noć”, javio je Zekić.

Pola u Ušivak, pola u Blažuj

Prethodno je Al Jazeerina reporterka Aida Hadžimusić javila kako je ukupno 15 autobusa s migrantima i izbjeglicama napustilo kamp Vučjak, a prema informaciji iz Međunarodne organizacije za migracije (IOM) polovina njih će biti smješteno u centar Ušivak, a druga polovina u kasarnu u Blažuju.

IOM će osigurati dodatni smještaj, hranu i higijenske pakete za migrante, potvrđeno je.

U međuvremenu je Al Jazeerinoj ekipi omogućeno da uđe u Vučjak, no tamo su zatekli samo jednog migranta koji je tamo ostao zbog bolova u nozi. Drugi su, rekao je Ahmed iz Afganistana, kako se predstavio, otišli u pokušaj prelaska granice s Hrvatskom.

Premještanje migranata i izbjeglica iz neuvjetnog prihvatnog centra Vučjak kod Bihaća, nakon čega bi taj kamp trebao biti zatvoren, počelo je nakon podneva.

Migranti svakodnevno dolazili i odlazili

Prethodno je rečeno da će migranti i izbjeglice koji borave u kampu Vučjak privremeno biti premješteni u centar Ušivak dok ne bude adaptirana kasarna Blažuj kod Sarajeva, kamo bi potom svi trebali biti premješteni. No, u međuvremenu je odlučeno i da se pošalju prema Blažuju.

Prema podacima bihaćkog Crvenog križa, više od 600 osoba bilo je smješteno u kamp otvorenog tipa Vučjak, u koji i iz kojeg migranti svakodnevno dolaze i odlaze.

“Policija je i danas u autobusu na Vučjak dovezla migrante i izbjeglice koje su zatekli u gradu”, izvijestila je reporterka Hadžimusić.

Povjerenica Vijeća Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović pozvala je ranije vlasti Bosne i Hercegovine da hitno premjeste migrante iz tog kampa kako bi bila izbjegnuta humanitarna kriza, dok su sličan apel ranije uputili i iz Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i Ureda specijalnog predstavnika EU-a u toj državi.

Reakcija BH novinara

Zbog činjenice da novinarskim ekipama nije dozvoljeno ući u kamp, Upravni odbor Udruženja / Udruge BH novinari javno je pozvao Vladu i Ministarstvo unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona, kao i Međunarodnu organizaciju za migracije (IOM) da omoguće sigurno i slobodno izvještavanje svim medijima o premještanju migranata iz kampa Vučjak i s drugih lokacija u tom kantonu.

“Potpuno smo svjesni da je ovo događaj visokog sigurnosnog rizika i sa velikim brojem različitih aktera, te potrebom poštivanja procedura rada policije i zaštite integriteta samih migranata. S druge strane, ovo je i događaj od javnog značaja za sve stanovnike Unsko-sanskog kantona i drugih dijelova Bosne i Hercegovine, zbog čega je važno javnosti i medijima osigurati tačne, objektivne i balansirane informacije od nadležnih lokalnih vlasti kantona, policije i IOM-a, kao i uvid u cjelokupan tok izmještanja migranata”, navode Bh novinari.

U tom kontekstu zahtijevaju od policije i međunarodnih organizacija da, radi brojnih medijskih ekipa na području Unsko-sanskog kantona i u blizini kampa Vučjak, “organiziraju press konferencije na kojima će sa novinarima podijeliti informacije, ali i snimke i fotografije izmještanja migranata, te na taj način omogućiti javnosti pristup informacijama u vezi sa tim događajem”.

Istovremeno, BH novinari uputili su apel svim svim medijskim ekipama i novinarima pojedinačno da “poštuju policijske procedure i štite ljudsko dostojanstvo i identitet samih migranata i izbjeglica, uz puno uvažavanje novinarske etike i pravila izvještavanja o ranjivim i ugroženim grupama, bez senzacionalizma i uz prenošenje informacija samo iz zvaničnih izvora”. 

Kamp na rubu humanitarne krize

Migranti i izbjeglice u Vučjaku su boravili pod najlonskim šatorima, bez tekuće vode i struje, dok im je prijetila opasnost od zaraze i smrzavanja.

U izjavi UN-a u Bosni i Hercegovini iz oktobra ove godine također je navedeno da na lokalitetu Vučjak postoje veliki sigurnosni i zdravstveni rizici, te da ta lokacija nije u skladu s međunarodnim humanitarnim standardima, zbog čega nije adekvatna ni za smještaj ljudi.

Migranti i izbjeglice koji borave u Vučjaku odbijali su proteklih dana obroke od lokalnog Crvenog križa i drugu pomoć u znak protesta zbog loših uvjeta u kampu, dok istovremeno nisu prihvatali ni premještanje u druge, uvjetnije kampove.

Većina njih insistira na tome da im se omogući prelazak granice Bosne i Hercegovine i Hrvatske te odlazak u neku od zemalja zapadne Evrope.

U Bosnu i Hercegovinu od 2018. ušlo je gotovo 50.000 ilegalnih migranata i izbjeglica kako bi dalje preko Hrvatske i Slovenije došli do neke od zemalja zapadne Evrope. U Bosni i Hercegovini zadržalo se njih približno 7.000, prema procjenama domaćih vlasti i međunarodnih organizacija.

Šef Međunarodne organizacije za migracije u Bosni i Hercegovini Peter Van der Auweraert rekao je u ranijem intervjuu za Al Jazeeru da je službeni odobreni kapacitet od 4.200 kreveta nedovoljan za migrante koji su u državi, te da otprilike 2.000 migranata živi u uvjetima koji su daleko ispod standarda.

Izvor: Al Jazeera i agencije