Poziv organima u Srbiji da sankcionišu fašističke grupe

Marton: Zašto u Narodnoj skupštini Srbije i dalje sjedi osuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj? (LSV)

Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Aleksandar Marton pozvao je danas, povodom Svjetskog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma, državne organe da, kako je rekao, prestanu sa šutnjom na aktivnosti grupa sa fašističkim i ekstremističkim idejama, za koje Marton smatra da su veoma prisutne u društvu u Srbiji

„Nedopustivo je da Srbijom u 21. veku odjekuju pesme u kojima se poziva na sukobe i ubistva. Još je gore što se promocije revizionističkih knjiga, koje negiraju počinjene zločine, organizuju u objektima Vojske Srbije. Zašto nadležni organi ne postupaju po službenoj dužnosti i ne kažnjavaju pojedince i grupe koje otvoreno krše Ustav i zakone naše države?”, upitao je Marton u saopštenju za javnost, prenijela je agencija Beta.

Zločinac u skupštinskim klupama

Prema riječima Marton, država se mora uhvatiti u koštac sa ekstremno desnim grupama koje aktivno djeluju u Srbiji.

„Na kraju krajeva, zašto u Narodnoj skupštini Srbije i dalje sjedi osuđeni ratni zločinac (lider radikala Vojislav Šešelj)? LSV to smatra sramotom državnih institucija“, naveo je Marton.

On je podsjetio da se njegova stranka već dugo zalaže za donošenje zakona o Starom sajmištu i izrazio očekivanje da će se on uskoro naći u skupštinskoj proceduri.

„Mesto stradanja hiljada naših sugrađana jevrejske nacionalnosti mora postati mesto podsećanja na ideologiju mržnje, koja je u smrt odvela milione građana Evrope i sveta“, poručio je Marton.

Izvor: Agencije


Povezane

Konsenzusa o tome šta su fašistička naslijeđa, organizacije i simboli na Balkanu uglavnom nema. Istoričari se slažu da je na sceni revizija istorije, a pravnici da zakonodavstvo ili njegova nejasna primjena u zemljama regiona olakšavaju neofašističke pojave.  Gost Al Jazeere bio je profesor Tvrtko Jakovina.

Published On 09 May 2019

Konsenzusa o tome šta su fašistička naslijeđa, organizacije i simboli na Balkanu uglavnom nema. Historičari se slažu da je na sceni revizija historije, a pravnici da zakonodavstvo ili njegova nejasna primjena u zemljama regiona olakšavaju neofašističke pojave. O prisustvu fašizma i kakvo djelo se može nazvati fašističkim razgovarali smo sa profesorom na Odsjeku za historiju na […]

Published On 09 May 2019
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO