Pendarovski bez velikih očekivanja od sastanka s Macronom

Stevo Pendarovski: Mi smo mala država, imamo jake argumente, ali ne idemo s velikim očekivanjima (Anadolija)

Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski izjavio je u petak kako nema velika očekivanja od sastanka s predsjednikom Francuske Emmanuelom Macronom 12. novembra, nakon što je francuski lider odbio dati zeleno svjetlo toj balkanskoj državi za početak pregovora o pridruživanju Evropskoj uniji.

On je u Skoplju govorio o očekivanjima od sastanka u francuskoj prijestolnici i tom prilikom je kazao kako je mišljenje njegovog budućeg domaćina trenutno teško promijeniti, prenosi Anadolija.

“Neka niko ne sanja da u svijetu postoji osoba koja će uvjeriti francuskog predsjednika da nam za dvije-tri sedmice da datum za otvaranje pregovora. Mi smo mala država, imamo jake argumente, koji će biti izneseni na tom sastanku, ali ne idemo s velikim očekivanjima, jer, uvjeravam vas, ni Amerika, ni Njemačka ne mogu uvjeriti predsjednika Francuske”, poručio je Pendarovski.

Istakao je kako je izlaskom Velike Britanije iz Unije Francuska jedina nuklearna sila u EU i stalna je članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Sve učinili što je traženo

Sjeverna Makedonija i Albanija su očekivale da na samitu EU-a održanom u oktobru dobiju zeleno svjetlo za početak pregovora o pridruživanju Uniji, ali je Evropska komisija insistirala da budu ispunjeni svi kriteriji.

Macron je odbio odobriti ijednoj novoj državi da pristupi EU dok se procedure proširenja ne unaprijede, dok se Holandija protivila kandidaturi Albanije.

Pendarovski je istakao kako je Macronova politika, koliko god da se drugima ne sviđa, na mjestu i ima smisla.

“Poštujemo odluku francuskog predsjednika, njegovo obrazloženje i njegove argumente na samitu EU-a u oktobru. Spremni smo reći: ‘U redu, promijenite metodologiju, ali mi želimo znati kada će to biti otprilike’ i da zaista počnemo ovaj proces koji je izuzetno dug”, poručio je predsjednik Sjeverne Makedonije i dodao kako je njegova država do sada učinila sve što se od nje tražilo.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO