Otvoren Koridor 10: Berlinski zid između Srbije i Bugarske je pao

Istočni krak Koridora 10 povezuje Srbiju sa Bugarskom (Tanjug)

Bugarski premijer Bojko Borisov rekao je u subotu na otvaranju istočnog kraka Koridora 10 koji je povezao Srbiju i Bugarsku da je kao nekada Berlinski zid, ovog puta zid između Srbije i Bugarske srušen, objavila je Beta.  

Borisov je poručio da se otvaranjem istočnog kraka Koridora 10 spajaju Zapadna i Istočna Evropa.

 „I vaše su sada bugarske luke Varna, Burgas i sve do Istanbula nemamo prepreke. Cijela bugarska privreda će koristiti ovaj put u cijelosti”, rekao je Borisov, prenosi Tanjug.

Koridor između centralne Evrope i istoka

Agencija navodi da je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić najavio nove kilometra autoputova.

„Nećemo stati na ovome, nastavit ćemo dalje, gradit ćemo bez prestanka da bismo imali više posla, više investicija, da bismo završili taj čarobni krug i da bismo mogli da kažemo da smo stvorili uspješnu i najljepšu, za nas svakako najljepšu, zemlju na Balkanu”, poručio je Vučić.

Istočni krak Koridora 10 povezuje Srbiju sa Bugarskom, ali je važna i kao tranzitni koridor preko kojeg se odvija saobraćaj između centralne Evrope i Turske ka Bliskom Istoku.

Ukupna dužina cijelog Koridora 10 u Srbiji iznosi oko 813 kilometara, a njegov istočni krak od Niša do Dimitrovgrada, ukupne je dužine 86,9 kilometara.

Dionice na istočnom kraku Koridora 10 koje se puštaju u saobraćaj danas su dionice od Proseka do Crvene Reke, ukupne dužine 22,5 km.

Izvor: Agencije


Povezane

Najveći investicioni projekat u Srbiji – autoput od sjevera ka jugu – još nije završen. Rokovi su više puta pomjerani, a tokom izgradnje bilo je i nekoliko incidenata sa klizištima i urušavanjem zemlje. Naša ekipa provjerila je kako se odvijaju radovi na jugu Srbije.

Published On 08 Dec 2018

Put od Kragujevca do Koridora 10 u Srbiji, ni nakon više od deset godina izgradnje nije u potpunosti završen, što je vladina obaveza iz ugovora sa italijanskim Fiatom. Istovremeno, u Kragujevcu su nezadovoljni jer ih zaobilazi najavljeni Moravski koridor, koji bi povezao dva autoputa od Beograda ka Skoplju i ka Crnoj Gori. Više u priči Zorana […]

Published On 18 Jun 2019
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO