Komšić: Neka Macron dođe u BiH i uvjeri se da nije tempirana bomba

Komšić je u petak razgovarao s Guillaumeom Roussonom, ambasadorom Francuske u Bosni i Hercegovini (Armin Durgut / PIXSELL)

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić upoznao je u petak Guillaumea Roussona, ambasadora Francuske u Sarajevu, s tačnim podacima kojima raspolažu Bosna i Hercegovina i partnerske zemlje o broju osoba bosanskohercegovačkog porijekla koje su bile ili su još na stranim ratištima te s brojem poginulih ili procesuiranih lica.

To je saopćeno iz Komšićevog kabineta nakon sastanka s Roussonom u Sarajevu.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je ranije da je Bosna i Hercegovina “tempirana bomba, koja kuca tik uz Hrvatsku”, što je izazvala oštre reakcije u Bosni i Hercegovini, pa je Komšić pozvao na razgovor francuskog ambasadora u Bosni i Hercegovini.

U saopćenju iz Komšićevog kabineta navodi se da je ambasadora obavijestio da Bosna i Hercegovina uspješno učestvuje u borbi protiv terorizma i ekstremizma, “čemu mogu svjedočiti i ocjene partnerskih zemalja”.

U BiH nema terorističkih napada

“Predsjedavajući Komšić upoznao je, također, ambasadora Roussona da je učešće u stranim oružanim formacijama krivično djelo po bh. zakonodavstvu te o tačnom broju do sada procesuiranih povratnika sa stranih ratišta. Osim toga, predsjedavajući Komšić je istakao da u Bosni i Hercegovini nema terorističkih napada.”

Dalje se navodi da je Komšić ponovo pozvao Macrona da posjeti Bosnu i Hercegovinu, a poziv mu je nedavno uputio i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, te da se lično uvjeri kakvo je stanje, između ostalog, i u tom području u Bosni i Hercegovini.

“Predsjedavajući Komšić ponovio je da je Bosna i Hercegovina svjesna opasnosti globalnog terorizma i potpuno posvećena borbi protiv tog zla te da u tom smislu Francuska, kao i ostale zemlje koje su pogođene terorizmom, mogu računati na podršku Bosne i Hercegovine”, navodi se u saopćenju iz Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Izvor: Al Jazeera