Negativni signal EU-a za Balkan razočarao Višegradsku grupu

Važno je ubrzati pregovore s državama koje su već u tom procesu, kažu čelnici V4 (EPA)

Čelnici država Višegradske grupe (V4) izjavili su u utorak kako su razočarani u Evropskoj uniji zbog slanja negativnog signala Zapadnom Balkanu, ali kako se mogu iskupiti ubrzavanjem pregovora sa Srbijom i Crnom Gorom.

Svi smo razočarani odbijanjem EU-a da odobri otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, rekao je premijer Mađarske Viktor Orban, prenosi Tanjug agenciju MIA.

“Pošto nismo počeli pregovore s Albanijom i Sjevernom Makedonijom, važno je ubrzati pregovore s državama koje su već u tom procesu”, istakao je on.

“Možemo se iskupiti tako što ćemo pregovore sa Srbijom i Crnom Gorom maksimalno ubrzati, tako da nema problema s daljim proširenjem.”

‘Ovo je bila velika greška’

Premijeri Slovačke i Češke složili su se s Orbanom, rekavši kako su, također, razočarani.

“Tri države EU-a, od kojih je jedna osnivač [Francuska], koje su se usprotivile proširenju sa Zapadnim Balkanom, izložile su građane regije riziku”, kazao je slovački premijer Peter Pellegrini.

“Možda oni vide konačnu perspektivu u saradnji s Rusijom, Turskom, Kinom ili arapskim državama… Ovo je bila velika greška, jer vjerujem da je proširenje investicija za EU. Dobra investicija. Ne samo ekonomska, već i sigurnosna.”

Upozorio je kako će EU možda ponovo zapasti u novu migrantsku krizu zbog pristupa Zapadnom Balkanu.

“Sve V4 zemlje, uključujući Slovačku, uvijek će biti na strani država Zapadnog Balkana, kako bi ih podržale i motivirale da daju sve od sebe da se pridruže evropskim strukturama”, naglasio je Pellegrini.

Izvor: Agencije