Crna Gora i Albanija produžile sankcije Rusiji

Crna Gora, NATO
Zvanični odnosi Crne Gore i Rusije značajno su pogoršani nakon ulaska Crne Gore u NATO (EPA)

Šefica diplomacije Europske unije Federica Mogherini priopćila je da su se Crna Gora, Albanija, Norveška i Ukrajina pridružile odluci EU-a da produže sankcije Rusiji i pojedincima u Ukrajini.

“Kandidati za stupanje Crna Gora i Albanija, članica Europske ekonomske zone Norveška, kao i Ukrajina, pridružuju se odluci. Oni će osigurati da nacionalne politike budu konzistentne s tom odlukom. EU je zapazila njihovu posvećenost i pozdravlja je”, rekla je Mogherini, prenosi Tanjug RTCG.

Rusija je pod sankcijama EU-a od 2014. godine, kada je Unija optužila Kremlj da je ugrozio teritorijalnu cjelovitost Ukrajine pripajanjem Krima, što Moskva poriče, a sankcijama je obuhvaćeno i približno 150 pojedinica iz Rusije i Ukrajine.

Crna Gora je 2014. godine Rusiji uvela sankcije, slijedeći politiku EU-a.

Pogoršani odnosi

Službeni odnosi Crne Gore i Rusije značajno su pogoršani nakon ulaska Crne Gore u NATO.

Dodatno je na odnose utjecalo uhićenje skupine srpskih i crnogorskih državljana zbog pripreme nasilne smjene vlasti na dan parlamentarnih izbora 2016. godine, koji su bili svojevrsni referendum o članstvu Crne Gore u NATO-u.

Zbog organiziranja skupine koja je, prema presudi suda u Podgorici, pripremala zavjeru, u odsustvu su na zatvorske kazne osuđena dvojica pripadnika ruskih obavještajnih službi.

Viši sud je 9. svibnja, između ostalih, osudio ruske državljane Vladimira Popova na 12, a Eduarda Šišmakova na 15 godina zatvora zbog kaznenog djela “stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju”.

Izvor: Agencije