Bh. izdavači traže opoziv Nobelove nagrade Handkeu

Udruženje žrtava i svjedoka genocida pisalo je švedskoj kraljici zbog dodjele Nobelove nagrade za književnost Handkeu (EPA)

Zajednica izdavača u Bosni i Hercegovini pozvala je, u otvorenom pismu, Nobelov odbor za književnost Kraljevske švedske akademije znanosti da opozove nagradu austrijskom književniku Peteru Handkeu jer “dijelom književnog opusa i javnim istupima negira zločin i opravdava zločince”, javlja FoNet pozivajući se na bosanskohercegovačke medije.

U pismu ističu da ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost “negira genocid u Srebrenici i s neskrivenim prezirom i mržnjom govori o žrtvama genocida – majkama Srebrenice”.

Naglašavaju i kako je “Handke javno stao u zaštitu osuđenih ratnih zločinaca, negirajući, opravdavajući ili relativizirajući njihova monstruozna djela”.

“Smatramo da ima još dovoljno vremena da se nagrada opozove prije svečanog proglašenja. Proteklo je dosta vremena od izbora dobitnika i svakako je iz medija i diplomatskih reakcija pristiglo dovoljno informacija i poticaja da se sve sagleda u novom svjetlu”, ističe se u pismu.

Zajednica izdavača Bosne i Hercegovine u tom smislu ohrabruje Nobelov odbor za dodjelu nagrade da odluku ozbiljno preispita, podsjećajući da “takav čin ne bi bio presedan jer se takva situacija već dogodila”.

Protest ispred švedske ambasade u Sarajevu

Ranije je ispred švedskog veleposlanstva u Sarajevu održan prosvjed Udruženja žrtava i svjedoka genocida zbog odluke o dodjeli Nobelove nagrade za književnost Peteru Handkeu.

Podsjetili su kako Handke podržava i opravdava zločine počinjene nad Bošnjacima tijekom rata u Bosni i Hercegovini te negira genocid u Srebrenici.

Držali su fotografije na kojima se vidi da je boravio u Srebrenici 1996.

Veleposlanstvu Švedske predali su pismo namijenjeno kraljici, u kojem navode stavove koje je iznosio Handke, a zbog kojih smatraju da ne zaslužuje Nobelovu nagradu.

Pozvali su švedsku kraljicu i na obilježavanje 25. godišnjice genocida u Srebrenici sljedeće godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije