Pahor: Može se izbjeći blokada ulaska Hrvatske u Šengensku zonu

Hrvatska je istupila iz arbitražnog postupka kojim je trebao biti riješen spor o granici na moru jer ga je, kako kaže, kompromitirala slovenska strana (EPA)
Hrvatska je istupila iz arbitražnog postupka kojim je trebao biti riješen spor o granici na moru jer ga je, kako kaže, kompromitirala slovenska strana (EPA)

Slovenski predsjednik Borut Pahor izjavio je da bi bilo moguće izbjeći slovensku blokadu ulaska Hrvatske u Šengenski prostor, ali da je problem u tome što Hrvatska odbija provesti arbitražnu presudu o graničnom sporu, koju Slovenija smatra konačnom i obvezujućom za obje strane.

“Pozvao bih sve one koji u tome mogu dati doprinos da iskoristimo vrijeme između odluke Europske komisije da je Hrvatska tehnički spremna za Schengen i rasprave o tom pitanju na Vijeću Europske unije za intenzivan politički i diplomatski dijalog”, kazao je on za mariborski list Večer povodom desetogodišnjice arbitražnog sporazuma dviju država, kako prenosi Hina.

Arbitražni sporazum potpisali su u Stockholmu 4. studenoga 2009. Pahor, kao predsjednik tadašnje slovenske vlade, i tadašnja hrvatska premijerka Jadranka Kosor.

‘Rješenje bi bilo u uzajamnom interesu’

Pahor je rekao da je problem u tome što Hrvatska, zbog tumačenja da je slovenska strana kompromitirala arbitražni proces, odbija provesti arbitražnu presudu, koja je Sloveniji dodijelila dvije trećine Piranskog zaljeva / Savudrijske vale.

“To je problem. Hrvatska ugovorna strana odbija primijeniti presudu iako se na to obvezala po međunarodnom pravu i samom sporazumu. Granica je sada definirana i Slovenija je na miran način dužna potražiti načine da se to realizira”, kazao je Pahor.

Na pitanje novinara prijeti li zbog toga Hrvatskoj slovenska blokada kad je riječ o ulasku u Šengenski prostor, kakva je već bila u vezi s pristupnim pregovorima za članstvo u EU-u sve dok nije potpisan arbitražni sporazum, Pahor je odgovorio da je situacija sada drukčija.

“Sada smo u situaciji koja nam omogućava da se napravi sve, da razmišljanja o blokadi uopće ne budu relevantna. Rješenje bi bilo u uzajamnom interesu Slovenije i Hrvatske. Za to je potrebno malo političke hrabrosti, malo mudrosti i ustrajnosti, ali bi se isplatilo”, smatra slovenski predsjednik, koji arbitražni sporazum dviju vlada iz 2009. i dalje smatra najvećim uspjehom svog mandata na području vanjske politike.

“Sada treba biti politički mudar i prepoznati priliku koja se pruža. Umjesto da govorimo o tome je li u redu da blokiramo Hrvatsku zbog neprovedbe arbitražne presude moramo shvatiti da je dovoljno vremena da se nešto napravi”, kazao je Pahor, dodavši da je posljednjih godina uloženo premalo napora.

‘Pokazati ustrajnost i otvorenost’

“Rješenja postoje, a iako prvi razgovori u tom pravcu ne bi odmah donijeli rezultate, potrebno je pokazati ustrajnost i otvorenost. Čak i u slučaju moguće blokade to bismo pitanje ionako morali riješiti na jedan ili drugi način. Blokada ionako ne bi mogla trajati unedogled i zašto se onda ne upustiti u zahtjevan i pregovarački mučan položaj te ne riješiti to pitanje? No, za to moraju biti obje strane”, rekao je slovenski predsjednik.

Hrvatski premijer Andrej Plenković u petak je ponovio optimizam da granični spor sa Slovenijom neće blokirati hrvatski ulazak u Šengenski prostor, poručivši kako ni Hrvatska ni Slovenija ne bi bile članice EU-a da je taj problem relevantan u tom kontekstu.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO