Haradinaj: Naoružavanje Srbije direktna prijetnja miru u regiji

'Stalno naoružavanje Srbije vojnom opremom iz Rusije i Kine predstavlja direktnu prijetnju Kosovu, krhkom miru u regiji i euroatlantskoj perspektivi', napisao je Haradinaj (EPA)

Bivši kosovski premijer Ramush Haradinaj izjavio je da se Srbija trajno naoružava vojnom opremom iz Rusije i Kine, što je, kako kaže, direktna prijetnja Kosovu.

“Stalno naoružavanje Srbije vojnom opremom iz Rusije i Kine (panciri, sistemi protivzračne odbrane, bespilotne letjelice itd.) direktna je prijetnja Kosovu, krhkom miru u regiji i euroatlantskoj perspektivi”, napisao je Haradinaj, prenosi Tanjug.

“Srbija mora zaustaviti ovo ludilo prije nego što bude kasno.”

Ruski avioni i kineski dronovi

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da “Srbija drastično ojačava vojne kapacitete iako je mala zemlja”.

“Nedovoljno smo jaki, ali smo jači nego što smo bili”, rekao je Vučić, dodavši da je Srbija naručila jedan “Pancir”.

“On je fantastičan, gađa sve leteće objekte, posebno dronove i rakete, na daljini od 80 kilometara sve vidi, teško je ometati radar, imaju raznovrsni pristup. Naši ljudi su presrećni, obučavaju se”, rekao je Vučić tokom zajedničke taktičke vježbe s bojevim gađanjem raketnih jedinica Vojske Srbije i Zračno-svemirskih snaga Ruske Federacije.

Vučić je u julu u niškoj kasarni “Mija Stanimirović” na pokazu deset oklopno-izviđačkih automobila BRDM 2, dobijenih od Ruske Federacije, rekao da je riječ o poklonu Rusije, te dodao da će do kraja godine doći i drugo naoružanje koje je Srbija kupila ili koje je Rusija poklonila.

Srbija je iz Rusije ranije dopremila borbene avione MiG-29, dok bi, prema sporazumu potpisanom s kineskim partnerima, Vojska Srbije trebala uskoro nabaviti šest do devet kineskih dronova namijenjenih za borbeno djelovanje na neprijateljske položaje, objekte i tehniku tipa Wing Loong II.

Vučić je tokom obilaska renoviranih prostorija Internata Vojne gimnazije u Beogradu prošle godine najavio da će Srbija imati najsnažniju armiju u regiji.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO