POKS: Draži Mihailoviću dodijeljena ulica u Kragujevcu

U POKS-u smatraju da ovo nije samo rehabilitacija vođe Trećeg srpskog ustanka već i Jugoslovenske vojske u otadžbini (Al Jazeera)
U POKS-u smatraju da ovo nije samo rehabilitacija vođe Trećeg srpskog ustanka već i Jugoslovenske vojske u otadžbini (Al Jazeera)

Pokret obnove kraljevine Srbije saopštio je danas da je na njihovu inicijativu jedna od kragujevačkih ulica dobila naziv Ðeneral Draža Mihailović, prenosi Tanjug.

“Kragujevačka Skupština je prihvatila inicijativu POKS i time je nakon sudske, izvršila i moralnu rehabilitaciju jedne od najznačajnijih istorijskih ličnosti Srbije”, navodi se u saopštenju POKS-a.

Oni napominju da je Kragujevac postao prvi veći srbijanski grad koji je dodijelio naziv jednoj ulici po Mihailoviću i očekuju da to učine i drugi gradovi.

Preimenovane i druge ulice

Smatraju da ovo nije samo rehabilitacija vođe Trećeg srpskog ustanka već i Jugoslovenske vojske u otadžbini.

Prihvaćeni su i ostali prijedlozi POKS-a pa su ulice dobili i sveštenik Sava Banković, zatvorenik sa najdužim stažom u komunističkim zatvorima, zatim najbolji đak kragujevačke gimnazije Živomir Živa Kovanović, koga su komunisti nevinog strijeljali sa 16 godina, uz još 13 kragujevačkih đaka.

Također, ulicu je dobio i pilot Živica Mitrović koji je u aprilskom ratu sa kragujevačkog aerodroma odletio da brani Beograd i upisao se u knjigu junaka šestoaprilskog rata, navodi POKS.

Izvor: Agencije


Povezane

Draža Mihailović, komandant jugoslovenske kraljevske vojske u drugom svjetskom ratu, 119 godina nakon rođenja uskoro će i zvanično biti proglašen mrtvim. To je utvrđeno u toku procesa na Prvom osnovnom sudu u Beogradu. Rješenje o smrti omogućit će da se proces rehabilitacije Draže Mihailovića nastavi. Zbog izdaje i ratnih zločina počinjenih u Drugom svjetskom ratu, Mihailović […]

Nakon rata, jugoslavenske vlasti su ga osudile na smrt zbog saradnje s njemačkim okupatorom, izdaje i ratnog zločina, nakon čega je strijeljan sredinom 1946. u Beogradu. Sudski postupak za rehabilitaciju započeo je u septembru 2010. pred višim sudom u Beogradu i to temeljem zahtjeva Dražina unuka Vojislava Mihailovića, koji je zatražio poništenje presude kojom je […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO