VMRO DPMNE pozvao Gruevskog da se vrati i odsluži kaznu

Nikola Grevski osuđen je na dvije godine zatvora zbog nabavke službenog automobila, ali nije odslužio kaznu (EPA)
Nikola Grevski osuđen je na dvije godine zatvora zbog nabavke službenog automobila, ali nije odslužio kaznu (EPA)

Generalni sekretar opozicionog VMRO DPMNE-a Igor Janušev pozvao je u četvrtak navečer počasnog predsjednika te stranke i bivšeg makedonskog premijera Nikolu Gruevskog da se vrati i odsluži zatvorsku kaznu.

Janušev je to rekao tokom TV duela s visokim funkcionerom vladajućeg Socijaldemokratskog saveza Makedonije Damjanom Mančevskim na kablovskoj Televiziji 24, prenosi Tanjug.

U dijelu emisije u kojoj je bilo riječi o vladavini prava, na pitanje Mančevskog da li se VMRO DPMNE zalaže da se Gruevski vrati u Sjevernu Makedoniju, Janušev je kazao da ga javno pozivaju da se vrati u državu.

Na insistiranje Mančevskog da kaže da li se u VMRO DPMNE-u zalažu da se Gruevski vrati i da odsluži kaznu u Sjevernoj Makedoniji, Janušev je rekao: “Da, evo javno ga pozivamo.”

Tužilaštvo istražuje kako je došao do Mađarske

Bivši makedonski premijer je 13. novembra prošle godine napustio Sjevernu Makedoniju i pobjegao u Mađarsku, gdje je dobio politički azil.

U aferi “Tenk” osuđen je na dvogodišnju zatvorsku kaznu za nabavku službenog automobila.

Također je optužen u još nekoliko predmeta u Specijalnom tužilaštvu Sjeverne Makedonije.

Gruevski boravi u Budimpešti više od godinu, dok makedonsko Tužilaštvo za procesuiranje organiziranog kriminala i dalje istražuje kako je uspio napustiti Sjevernu Makedoniju i ko mu je pomogao u tome.

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev izjavio je ranije da niko ne može pobjeći od svoje odgovornosti, pa ni Gruevski.

“Svijet je globalno selo. Niko ne može pobjeći od kazne i svoje odgovornosti. Vjerujem da ćemo veoma brzo doživjeti trenutak kada će svako odslužiti svoju kaznu, uključujući i Nikolu Gruevskog”, rekao je Zaev početkom novembra.

Izvor: Agencije


Povezane

Mađarske vlasti ne izručuju bivšeg makedonskog premijera Nikolu Gruevskog nego je on za njih i službeno postao izvor informacija, što je potvrdio i mađarski ministar vanjskih poslova u Skoplju. Mađarska se legitimira kao jedan od glavnih lobista kako bi Sjeverna Makedonija u oktobru dobila datum za početak pregovora za pristupanje Evropskoj uniji jer smatra da će to pozitivno […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO