Kurti i Mustafa najavili sporazum o novoj vladi

Albin Kurti i Isa Mustafa potvrdili su formiranje vladajuće koalicije (Anadolija)

Lideri dvije pobjedničke stranke na prijevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu – Pokreta Samoopredjeljenje i Demokratskog saveza Kosova – potvrdili su formiranje vladajuće koalicije i najavili postizanje sporazuma u narednih nekoliko dana.

Predsjednik Samoopredjeljenja i budući premijer Albin Kurti, nakon prvog sastanka delegacija dvije stranke, poslije verifikacije rezultata izbora od 6. oktobra, izjavio je da je sastanak bio konstruktivan i da će u narednih nekoliko dana postići sporazum o vladajućoj koaliciji, pre nosi Anadolija.

Kurti je kazao da je potvrđeno sve ono što je do sada urađeno u vezi s harmonizacijom programa te da će u petak biti održan sastanak eksperata dvije stranke u vezi s pitanjima koja su izostala.

“Dogovorili smo da se mi, predsjednici dvije stranke, intenzivno sastajemo, zato što moramo sklopiti sporazum kojim ćemo označiti novo poglavlje na Kosovu, s drugačijom kulturom upravljanja, s razvojnim programom za zakonsku i socijalnu pravdu i za evropske integracije, uvijek dajući prioritet građanima Republike bez razlike”, rekao je Kurti.

Konkretan i sadržajan sastanak

Prema riječima Mustafe, sastanak je bio “jako plodonosan, konkretan i sadržajan”.

“Zajedno smo konstatirali da je ono što su radne grupe uradile u ovom vremenskom periodu na približavanju i harmonizaciji vladinog programa gotovo završeno i ostaje da se još u petak definira potpuno. Složili smo se o pitanjima koja treba završiti, dok vidimo volju obje strane da nastavimo intenzivno ovih dana redovne kontakte, kako bi odredili i naše odgovornosti u budućoj vladi, s ciljem da vlada bude uspješna i da, prije svega, bude u interesu Kosova”, kazao je Mustafa.

Prema verificiranim rezultatima izbora, objavljenim u srijedu, do sada opozicione stranke su pobijedile, pa Pokret Samoopredjeljenje ima 29, a Demokratski savez Kosova 28 zastupnika.

Dok se čekalo na verifikaciju rezultata, Kurti je sa zastupnicima manjinskih zajednica osigurao još četiri neophodna glasa za parlamentarnu većinu od 61 glasa.

Izvor: Agencije