Sjeverna Makedonija: Osam od deset roditelja vrši nasilje nad djecom

Dvodnevna konferencija u Skoplju je okupila oko 500 učesnika (EPA)

Osam od deset roditelja u Sjevernoj Makedoniji vrši fizičko i psihičko nasilje nad djecom, izjavio je predsjednik ove balkanske države Stevo Pendarovski.

To je kazao govoreći na regionalnoj konferenciji “Proširivanje akcije za okončanje nasilja nad djecom na Zapadnom Balkanu”, koja se u čletvrtak i petak održava u Skoplju, prenosi Anadolija.

Predsjednik Sjeverne Makedonije je istakao kako je nasilje nad djecom jedna od najdevijantnijih pojava današnjice i događa se u svim dijelovima svijeta.

Pozivajući se na istraživanje o nasilju nad djecom u toj zemlji, Pendarovski je kazao kako su podaci poražavajući.

“U Sjevernoj Makedoniji brojke su, također, nemilosrdne. Istraživanje kaže kako osam od deset roditelja koristi fizičko i psihičko nasilje, prvenstveno kako bi vaspitalo djecu na taj način. Kod nas prevladava mišljenje da dijete treba biti više poslušno nego znatiželjno ili nezavisno”, rekao je makedonski čelnik.

Porodica pod stresom

Predstavnica UNICEF-a Patricia Di Giovanni istakla je kako istraživanje pokazuje da svako treće dijete u Sjevernoj Makedoniji zna kako izgleda fizičko nasilje.

Kao mjeru za sprečavanje nasilja nad djecom navela je zdravstveni sistem.

“Patronažne sestre, koje obilaze domaćinstva i koje su u kontaktu s porodičnim okruženjem, trebale bi biti u stanju otkriti znakove da nešto nije u redu. Možda je i ta porodica pod stresom koji djeca osjećaju, a to se manifestira nasiljem”, izjavila je ona.

Šef Delegacije Evropske unije u Skoplju Samuel Žbogar izjavio je kako je u Evropi četvrtina djece žrtva fizičkog zlostavljanja.

“Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorava da je gotovo 10 posto djece u Evropi žrtva seksualnog zlostavljanja, četvrtina je žrtva fizičkog, a gotovo trećina psihičkog zlostavljanja”, kazao je Žbogar.

Dvodnevna konferencija u Skoplju je okupila oko 500 učesnika, među kojima je veliki broj međunarodnih i regionalnih stručnjaka.

Izvor: Agencije