Prosvjetari putem društvenih mreža odbili ponudu hrvatske Vlade

Nastavnici, Profesori, Štrajk, Referendum
Putem društvenih mreža, učitelji i profesori su, u međuvremenu, odbili ponude i Vladi poručili 'ne' (Al Jazeera)

U osnovnim i srednjim školama u Hrvatskoj završeno je izjašnjavanje učitelja i profesora o Vladinoj ponudi povećanja plaće.

Službeni rezultati referenduma koji su organizirali sindikati bit će priopćeni u petak.

Po dosadašnjim preliminarnim i nepotpunim podacima, više od 90 posto prosvjetnih radnika odbija Vladinu ponudu, objavljeno je na internet stranici Nastavnici organizirano, koja prikuplja statističke podatke sindikata obrazovanja o izjašnjavanju u školama.

“Po trenutno vrlo preliminarnim i nepotpunim, ali apsolutno nedvojbenim podacima koje polako, ali sigurno skupljamo, više od 90 posto učitelja i nastavnika odbilo je ponudu Vlade o povećanju i uvođenju novih dodataka na dodatke sa osiguračem na dodatke, te koeficijent s dodacima. Informacije objavljujemo kako pristižu”, stoji u objavi, prenosi Hina.

Štrajk traje više od mjesec dana

Da bi se prekinuo štrajk, koji je počeo još 10. listopada, učitelji i profesori traže povećanje koeficijenta složenosti poslova za 6,11 posto, dok Vlada nakon pregovora sa sindikalnim čelnicima prosvjetara nudi ono što je nudila i prije štrajka, odnosno dodatke na osnovicu plaće.

Putem društvenih mreža, učitelji i profesori su, u međuvremenu, odbili ponude i Vladi poručili ‘ne’. 

Sindikalni predstavnici učitelja i profesora odbili su potpisati i dodatak Osnovnom kolektivnom ugovoru o povećanju osnovice plaće za šest posto u 2020. godini, što su ostali sindikati javnih službi prihvatili.

Maratonski pregovori

Sindikati obrazovanja štrajkaju već 34. dan, a učenici su dosad izgubili 14 dana nastave, odnosno već treći nastavni tjedan.

Vlada je nakon maratonskih pregovora ponudila obrazovnim sindikatima povećanje plaća u 2020. za ukupno 10,4 posto, ali nije prihvatila njihov zahtjev za povećanjem koeficijenata složenosti poslova za 6,11 posto, prenosi Hina. 

Hrvatski premijer Andrej Plenković ustvrdio je nakon sastanka, koji je trajao gotovo osam sati, kako su “ostvarili kvalitetan kompromis”, a kasnije je tumačio kako je paket koji je ponuđen sindikatima “zaista cjelovit, dobro smišljen i konzistentan”.

Na pitanje zašto ne pristaje na povećanje koeficijenata nego nudi povećanje plaća kroz rast osnovice i dodatke, odgovorio je kako Vlada ne može udovoljiti svim zahtjevima jer mora gledati širu sliku, a prosvjetari nisu jedini nezadovoljni svojim koeficijentima.

Hrvatski ministar financija Zdravko Marić poručio je u Dnevniku TV Nove da ostali sindikati javnih službi neće moći potpisati dodatak Osnovnom kolektivnom ugovoru ukoliko obrazovni sindikati ne prihvate Vladinu ponudu.

Ponovio je da je Vlada otvorena za razgovor o koeficijentima, ali ne u ovom trenutku.

Marić: Nisam ucjenjivao sindikate

“Nećemo moći potpisati dodatak o kolektivnom ugovoru, što će i da li će biti neka alternativa o tome, to ćemo vidjeti, ali generalno nemamo osnove, zakonske osnove za potpisati. Ja kao ministar financija smatram da plaće trebaju rasti i lječnicima i medicinskim sestrama i tehničarima i zaposlenima u socijalnoj skrbi, policajcima i državnim službenicima.”

Zdravko Marić u četvrtak je odbacio tvrdnje kako je ucjenjivao sindikate obrazovanja izjavom da nitko u javnoj službi neće dobiti veću plaću ako prosvjetari ne prihvate vladinu ponudu, nego je iznosio činjenice da se bez većine ne može potpisati Temeljni kolektivni ugovor.

“Nije riječ o ucjeni, ne želimo razdor među sindikatima, mi nakon svakog sastanka iznosimo što je dogovoreno ili nije dogovoreno, a jučer sam iznio što je bilo na sastancima”, pojasnio je Marić.

“Nas se cijelo vrijeme optužuje za nedostatak dijaloga, a kad komuniciramo, napada nas se. Ono što je sastavni dio razgovora, komuniciramo javno, iznosimo samo činjenice, ne odgovaram na hipotetska pitanja. Mislim da svi osjećamo pritisak”, ustvrdio je Marić.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

U osnovnim i srednjim školama u Hrvatskoj upravo je završeno izjašnjavanje učitelja i profesora o Vladinoj ponudi povećanja plate. Da bi se prekinuo štrajk, koji je počeo još 10. oktobra, učitelji i profesori traže povećanje koeficijenta složenosti poslova za 6,11 posto, dok Vlada poslije pregovora sa sindikalnim čelnicima prosvjetara nudi ono što je nudila i […]

Published On 28 Nov 2019

Hrvatska vlada je poslala konačnu ponudu prosvjetnim radnicima koji štrajkuju već mjesec i po. Ukupno povećanje plate bi kroz nekoliko faza nakon godinu dana iznosilo 10,4 posto. Sindikati nisu htjeli da se posebno izjasne o ponudi, navode da su umjereno zadovoljni jer su tražili povećanje koeficijenta, a ne osnovice. Njihovo se članstvo o ponudi izjašnjava […]

Published On 27 Nov 2019
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO