Tonino Picula novi izvjestilac EP-a za Zapadni Balkan

Tonino Picula: Dati novi zamah procesu proširenja Evropske unije (EPA)
Tonino Picula: Dati novi zamah procesu proširenja Evropske unije (EPA)

Hrvatski europarlamentarac Tonino Picula imenovan je u srijedu za izvjestioca Evropskog parlamenta za preporuke o Zapadnom Balkanu uoči samita u Zagrebu, u maju 2020. godine.

Njegova uloga će, kako se navodi, biti izrada preporuka EP-a Evropskom vijeću i Evropskoj komisiji, s ciljem otvaranja predpristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom i davanja novog zamaha procesu proširenja, saopćeno je u Strasbourgu, objavila je Hina.

Glavni izazovi za izvjestioca

Jedna od glavnih tema i izazova kojima će se Picula baviti u ovom izvještaju bit će pronalaženje konsenzusa u Evropskom vijeću a u pogledu procesa širenja na zemlje Zapadnog Balkana, najavljeno je u saopćenju.

Dodaje se da je cilj izvještaja analizirati i odgovoriti na nove prijedloge za reformu politike proširenja.

“Rasprave o reformi ne smiju zaustaviti proces. Zemlje trebaju biti ocijenjene individualno, na osnovu individualnih zasluga i postignuća. Crna Gora je, naprimjer, predvodnik tog procesa i očekujem da se ostvareni rezultati i uloženi napori priznaju te zatvore pretpristupni pregovori tokom ovog mandata”, rekao je Picula.

On je kazao da će, u saradnji sa svim zemljama Zapadnog Balkana i EU institucijama, ponuditi set konkretnih preporuka koje će omogućiti uklanjanje blokada i konačno otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom već u Zagrebu.

‘Emmanuel Macron je pogriješio’

Također, cilj je davanje novog zamaha procesu proširenja u ovom mandatu EU institucija, rekao je.

Picula je ocijenio da je francuski predsjednik Emmanuel Macron učinio grešku kada je blokiranjem otvaranja pregovora za Sjevernu Makedoniju i Albaniju uspio nešto što nije planirao – vratio je pitanje proširenja u fokus rasprave na evropski nivo.

“Najbolje se to vidjelo u današnjem govoru nove predsjednice [Evropske komiije Ursule] Von der Layen, koja je u svom obraćanju jasno poručila da vrata Unije ostaju otvorena i tu temu istakla odmah na početku svoga govora”, poručio je Picula.

Izvor: Agencije
 


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO