Cerar: Izjave o arbitraži dio predizborne kampanje u Hrvatskoj

Piranski zaljev
Miro Cerar kaže da se u Hrvatskoj u predizborno vrijeme uvijek ponavljaju iste obmane (EPA)

Slovenski šef diplomacije Miro Cerar je izjavio da je arbitražno rješenje za Sloveniju “konačno i obvezujuće”, a izjave u Hrvatskoj da su Slovenci “konačno priznali” da su varali u arbitraži doveo je u vezu s nadolazećim predsjedničkim izborima.

On je reagirao na komentar hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, vezan uz navode da su slovenske obavještajne službe od samoga početka bile upregnute u nastojanja službene Ljubljane da utječe na rješenje graničnog prijepora s Hrvatskom.

Njezinu je izjavu doveo u vezu s predstojećim predsjedničkim izborima, prenosi Hina.

‘Uvijek iste obmane’

“Ništa novo, u Hrvatskoj se u predizborno vrijeme uvijek ponavljaju iste obmane. Arbitraža je konačna i pravno obvezujuća, pa je i Hrvatska mora implementirati”, naveo je Cerar u komentaru na svom Twitter računu.

Na navode iz zagrebačkog Večernjeg lista da je slovenska država prikrivala ilegalnu komunikaciju arbitražne agentice i arbitražnog suca, predsjednica Hrvatske je rekla da je Slovenija konačno priznala “skandalozne radnje koje su dovele do propasti arbitraže”.

“Arbitraža je odavno mrtva, a spor se može riješiti samo bilateralno”, poručila je Grabar-Kitarović u subotu na Twitteru.

Reagiralo je i slovensko Ministarstvo vanjskih poslova, koje je istaknulo da je Arbitražni sud, nakon što je 2015. godine bila otkrivena nedopuštena komunikacija službenice Ministarstva vanjskih poslova Simone Drenik sa slovenskim arbitrom Jernejem Sekolecom taj slučaj uzeo u procjenu te presudio da se nije radilo o tako teškom kršenju arbitražnog sporazuma.

Mediji: Lobistički pokušaji

Večernji list je objavio je da je izvješće povjerenstva za kontrolu slovenskih tajnih službi, koje u parlamentu vodi oporba, zapravo priznanje da je slovenska obavještajna služba SOVA od samoga početka arbitražnog procesa o granici davala potporu slovenskoj diplomaciji kako se ne bi otkrili lobistički pokušaji kod arbitražnih sudaca.

Što se tiče samog izvješća parlamentarnog povjerenstva za kontrolu slovenskih tajnih službi, u Ministarstvu vanjskih poslova kažu da na to nemaju komentara, prenijeli su slovenski mediji.

Izvor: Agencije