Glasnogovornica NATO-a za AJB: Radujemo se saradnji s BiH

Oana Lungescu: NATO poštuje državni suverenitet i nezavisnost Bosne i Hercegovine (EPA)
Oana Lungescu: NATO poštuje državni suverenitet i nezavisnost Bosne i Hercegovine (EPA)

Radujemo se saradnji s Bosnom i Hercegovinom na bazi programa reformi koji dogovori vlada. Još nismo dobili ovaj program, pa ne možemo detaljno govoriti o tome, izjavila je u subotu za Al Jazeeru Oana Lungescu, glasnogovornica NATO-a.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je 19. novembra donijelo odluku da će u sjedište NATO-a u Briselu dostaviti dokument “Program reformi Bosne i Hercegovine” u roku od jednog dana nakon što Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine potvrdi imenovanje predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Dokument Godišnji nacionalni plan reformi (ANP) razlog je da Bosna i Hercegovina više od godinu dana nakon općih izbora u oktobru 2018. godine nije dobila državnu i vlast u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine.

Šta je ANP, a šta MAP

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika nastojao je blokirati slanje ANP-a u NATO i tako spriječiti dalje približavanje Bosne i Hercegovine članstvu u Alijansi kroz aktiviranje Akcijskog plana za članstvo (MAP), pri čemu su se pozivali na obaveze iz rezolucije Narodne skupšrine bh. entiteta Republika Srpska o “vojnoj neutralnosti”, koja je donijeta 2017. godine.

Akcioni plan za članstvo (MAP) predstavlja program pomoći, praktične podrške i konsultacija, namijenjen pripremama zemalja za članstvo u NATO-u.

Prema Akcionom planu za članstvo, zemlja koja želi postati članica Alijanse priprema svoj Godišnji nacionalni program (ANP), koji predstavlja NATO-u.

Na kraju godišnjeg ciklusa ministri vanjskih poslova i odbrane prezentiraju rezultate reformskog programa i buduće aktivnosti pred Sjevernoatlantskim vijećem NATO-a, koje zatim procjenjuje pojedinačni napredak zemalja u pripremama za članstvo.

Pripreme i reforme uključuju pet oblasti: političku i ekonomsku, odbrambenu i vojnu, finansijsku, sigurnosnu i pravna pitanja, navedeno je na stranici Direkcije za Evropske integracije Bosne i Hercegovine.

Dodik tvrdi jedno, opozicija drugo

Dodik je, povodom usvajanja “Programa reformi Bosne i Hercegovine”, koji će biti dostavljen sjedištu NATO-a, poručio da dokument koji će Bosna i Hercegovina poslati u sjedište NATO-a u Briselu ne prejudicira članstvo u Alijansi.

Nigdje nije urušen princip vojne neutralnosti koji je usvojila Narodna skupština RS-a, rekao je on i poručio da će RS pratiti sve oblike saradnje koje s NATO-om ima Srbija, saveznica Rusije na Zapadnom Balkanu.

Dodik je napomenuo da RS želi sarađivati, ali ne želi pružiti bilo kakav doprinos integraciji Bosne i Hercegovine u NATO.

Iz kratkog saopćenja Predsjedništva Bosne i Hercegovine vidi se da se za dokument koji će ova zemlja poslati u sjedište NATO-a u Brisel više ne koristi termin Godišnji nacionalni plan reformi (ANP), već “Program reformi Bosne i Hercegovine”.

Dodikovi oponenti, prije svih Srpska demokratska stranka (SDS) i njen predsjednik Mirko Šarović, vjeruju da se radi o dokumentu drugačijeg naziva, ali iste svrhe koju ima ANP.

Saradnja ne znači članstvo u NATO-u

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić također je poručio da je, bez obzira na semantičke razlike, dokument “Program reformi Bosne i Hercegovine” upravo ono što od ove zemlje traži NATO, a čijem se usvajanju i slanju u Brisel Dodik odlučno protivio.

Glasnogovornica NATO-a Lungescu kaže za Al Jazeeru da saradnja s NATO-om ne znači i bilo kakav vid potencijalnog budućeg članstva Bosne i Hercegovine u NATO-u te da Alijansa u potpunosti poštuje državni suverenitet i nezavisnost Bosne i Hercegovine.

“Pozdravljamo dogovor koji su postigli članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine o formiranju vlade i nastavku saradnje s NATO-om. To će otvoriti put za prijeko potrebne reforme. NATO podržava reforme i pomaže izgradnji kapaciteta koji donose korist narodima Bosne i Hercegovine već mnogo godina i to ćemo nastaviti raditi”, rekla je Lungescu.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Predsjednik Partije demokratskog progresa Borislav Borenović optužio je člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda Milorada Dodika da je ‘izdao’ interese bh. entiteta Republika Srpska.

19 Nov 2019

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine imenovalo je Zorana Tegeltiju iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata za mandatara novog saziva Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

19 Nov 2019
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO