Tužilaštvo izuzelo dokumentaciju iz Zavoda u Pazariću

Vlada FBiH je u petak naložila smjenu kompletnog rukovodstva Zavoda (Al Jazeera)
Vlada FBiH je u petak naložila smjenu kompletnog rukovodstva Zavoda (Al Jazeera)

Tužilaštvo Kantona Sarajevo izuzelo je dokumentaciju iz Zavoda u Pazariću, nakon čega će nastaviti raditi na ovom predmetu, potvrdio je za Al Jazeeru glasnogovornik Tužilaštva Alem Hamzić.

„Tužilac je bio na terenu, izuzeta je dokumentacija, sada se nastavlja raditi na predmetu“, rekao je Hamzić.

Federalna zastupnica u Predstavničkom domu Sabina Ćudić objavila je u srijedu fotografije na kojima se vide djeca vezana za radijatore i namještaj, navodeći da se radi o štićenicima Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece Pazarić.

Moderno ropstvo

“Ova situacija se može nazvati modernim ropstvom”, rekla je zastupnica Naše stranke Sabina Ćudić na konferenciji za novinare.

Fotografije su izazvale oštru reakciju javnosti.

Grupa građana od srijede protestuje u Sarajevu, tražeći hitnu reakciju Vlade i tužilaštva.

U međuvremenu, u petak je saopćeno da je Vlada FBiH Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike naložila da odmah provede procedure za smjenu direktora, te članova Nadzornog i Upravnog odbora tog zavoda.

Ćudić je izjavila da je javnost upoznala sa dešavanjima u Zavodu, nakon što su Vlada i resorno ministarstvo prethodno odbijali smijeniti članove i članice Upravnog i Nadzornog odbora, na čemu je ona insistirala.

Izvor: Al Jazeera 
 


Povezane

Federalna zastupnica u Predstavničkom domu objavila je fotografije na kojima se vidi da su djeca, štičenici doma, vezani za radijatore i namještaj, što je izazvalo oštru reakciju javnosti.

22 Nov 2019
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO