Revizija otkrila 74 nelegalne diplome u javnom sektoru FBiH

Nije objavljeno o kojoj vrsti diplomama je riječ, kao ni to iz kojih obrazovnih ustanova potjeću te diplome (Al Jazeera)
Nije objavljeno o kojoj vrsti diplomama je riječ, kao ni to iz kojih obrazovnih ustanova potjeću te diplome (Al Jazeera)

Utvrđeno je postojanje 74 nevjerodostojne diplome tokom dosadašnje revizije diploma zaposlenih u federalnim institucijama i tijelima, federalnim organima uprave i upravnim organizacijama, javnim preduzećima i javnim ustanovama čiji je osnivač Federacija BiH, te privrednim društvima u većinskom vlasništvu Federacije BiH, saopćeno je iz Vlade FBiH u petak.

U BH Poštama 20 nevjerodostojnih diploma

Navodi se da je jedna nevjerodostojna diploma otkrivena u Finansijsko-informatičkoj agenciji, tri u BH Telecomu, četiri u Međunarodnom aerodromu Sarajevo, pet u Federalnom zavodu PIO, 20 u BH Poštama, tri u Elektroprivredi HZHB, devet u Lutriji BiH, 16 u Službi za zajedničke poslove organa i tijela Federacije BiH, dvije u Poreznoj upravi Federacije BiH, po jedna u Kazneno-popravnim zavodima poluotvorenog tipa u Sarajevu i Orašju, jedna u KPZ zatvorenog tipa u Zenici i osam u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba Drin.

Nije objavljeno o kojoj vrsti diploma je riječ, kao ni to iz kojih obrazovnih ustanova potjeću te diplome.

Bosnu i Hercegovinu potresao je nedavno skandal, nakon što je novinarka portala Žurnal objavila da je za 2.500 KM kupila diplomu Srednje Medicinske škole. 

Izvor: Agencije


Povezane

Policija Unsko-sanskog kantona pretresla je Medicinsku tehničku školu u Sanskom Mostu zbog sumnje da je nezakonito izdavala školske diplome. Akcija je potaknuta izvještavanjem portala “Žurnal”, čiji su novinari snimali posrednika koji im je nabavio diplomu te škole za obećani novac. Iz “Žurnala” tvrde da je sve informacije imalo i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine još lani.

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO