Pendarovski: U ‘malom Schengenu’ treba biti šest država, uključujući Kosovo

Stevo Pendarovski, Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić rekao je da Beograd i Skoplje imaju vrlo dobre odnose, s više povjerenja nego ranije i bez otvorenih pitanja, osim kosovskog (Tanjug)

Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski boravi u petak u posjetu Beogradu, gdje se sastao sa srpskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

Pendarovski smatra da inicijativa poznata kao “mali Schengen” treba uključiti i druge sa Zapadnog Balkana, među njima i Kosovo.

Upitan na konferenciji za novinare s predsednikom Srbije vidi li Kosovo u tom “malom Schengenu”, on kaže da ta inicijativa trenutačno ima strukturnu slabost.

“Ne uključuje svih šest država i kad kažem država ne mislim se miješati u odnose Beograda i Prištine, ali mislim treba naći neko rješenje da u inicijativu uđe i BiH i drugi. Samo ćemo tako imati benefite, bez prejudiciranja statusnog pitanja Kosova. Kako će odlučiti Beograd i Priština, to je njihova stvar”, kazao je on.

Kako kaže, apelirao je na sve da se priključe toj inicijativi.

“Ako netko ne želi – u redu, ali dobro je da svih šest budu unutra i da se, bez vanjske prisile, ponašamo kao Europljani”, poručuje Pendarovski.

“Mini Schengen nije zamjena za EU”, rekao je Pendarovski, podsetivši da je regionalno povezivanje preduvjet za članstvo prvi put spomenuto pre 22 godine, ali da obično zapadnobalkanskim nacijama kasno padnu na pamet neke stvari.

Aleksandar Vučić rekao je u petak da Beograd i Skoplje imaju vrlo dobre odnose, s više povjerenja nego ranije, bez otvorenih pitanja, osim kosovskog, i uz unaprijeđenje ekonomske suradnje.

“U političkim odnosima, osim različitih stavova u pogledu nezavisnosti Kosova, nemamo nijedno drugo otvoreno pitanje. Želimo da gradimo najbliže prijateljske odnose”, rekao je Vučić nakon sastanka s Pendarovskim.

Vučić: Odnosi će ići samo u boljem smjeru

Vučić je dodao da je s predsednikom Sjeverne Makedonije imao iskren i otvoren razgovor o svim ključnim pitanjima u bilaternim odnosima dvije zemlje, regionalnim inicijativama i ključnim regionalnim pitanjima.

“Beograd i Skoplje imaju veoma dobre odnose, čini mi se sa više poverenja nego pre godnu ili dve i ti odnosi će ići samo u boljem smeru”, rekao je Vučić.

Dodao je da ekonomska suradnja dviju zemalja napreduje te da se očekuje da ove godine trgovinska razmjena bude blizu jedne milijarde, što bi, kaže, bila važna psihološka granica da je zajednički mnogo učinjeno.

Kako je rekao, uvijek je srž i suština u ekonomskim odnosima te iznio podatak da je 2018. godine razmjena iznosila 857,8 milijuna eura, a da je u devet mjeseci ove godine zabilježeno povećanje od 7,6 posto.

Srbija i Sjeverna Makedonija, kao dvije susjedne i prijateljske zemlje koje nemaju otvorenih pitanja i dijele zajedničku povijest i strateški cilj – članstvo u Europskoj uniji, imaju istu viziju za budućnost, rekao je predsjednik Sjeverne Makedonije uoči posjeta Beogradu, prenio je ranije Tanjug.

“Srbija i Sjeverna Makedonija su susjedne zemlje i zbog toga je za nas posebno važno da imamo odlične bilateralne odnose. Dijelimo zajedničku povijest, nekada smo bili članovi iste federacije, a s obzirom na to da je članstvo u EU-u strateški cilj za obje zemlje, imamo istu viziju za budućnost”, rekao je Pendarovski u intevjuu Politici, kako prenosi agencija.

Istaknuo je da veze između Srbije i Sjeverne Makedonije ne grade samo institucije, već i poslovi, kao i brojne obiteljske veze između građana obje zemlje.

Pendarovski: Razmisliti o formatu ‘malog Schengena’

Podsjetio je da je dio posjeta i susret gospodarskih komora, što pokazuje posvećenost nastojanju da dvije zemlje ojačaju trgovačku razmjenu i ekonomsku suradnju.

Pendarovski je ocijenio da na inicijativu “mali Schengen” ne treba gledati kao na zamjenu za članstvo u europskim inistitucijama.

“Također smatram da treba razmisliti o formatu inicijative, zato što sadašnja stuktura ne obuhvaća sve zemlje koje su dio Zapadnog Balkana. U tom smjeru može se otvoriti pitanje koliko bi inicijativa bila funkcionalna u praksi, ako u njoj članice budu samo tri zemlje, budući da veća uključenost više zemalja iz regije nudi bolji prosperitet za cijelu regiju”, ocjenjuje Pendarovski.

On objašnajva da su u temelju ovog koncepta četiri tzv. slobode: kretanje ljudi, kapitala, robe i usluga, sa ciljem da se otklone trgovačke barijere i da se olakša kretanje i trgovina u regiji.

Makedonski predsjednik ističe da, unatoč različitim stavovima o članstvu u NATO-u, Srbija i Sjeverna Makedonija imaju odličnu bilateralnu suradnju.

“Kao susjedi dijelimo zajedničku brigu o sigurnosnom okruženju u kojem se nalazimo, a imamo i mnogo programa za razmjenu i obuku, tako da i pored toga što ćemo mi uskoro postati članica NATO-a, a Srbija je odlučila drugačije, smatram da ćemo i ubuduće nastaviti dobru suradnju”, kaže Pendarovski.

On podsjeća da Sjeverna Makedonija sudjeluje i u inicijatrivi za europsku obrambenu politiku, a s obzirom na to da i Srbija ima za strateški cilj članstvo u EU-u, ocjenjuje da će se suradnja u obrani i sigutrnosti nastaviti i u okviru europskih inicijativa.

Macron obrazložio stav

Pendarovski je rekao da ga je francuski predsjednik Emmanuel Macron tijekom nedavnog sastanka u Parizu uvjerio da bi Francuska željela vidjeti Sjevernu Makedoniju kao dio EU-a, ali da je i obrazložio stav o reformi metodologije pregovora te da je objasnio kako nema namjeru nuditi alternativu za članstvo u EU-u, već poboljšati proces.

Dodao je da je Macron izrazio spremnost posjetiti Sjevernu Makedoniju u prvoj polovici 2020. godine da i sam objasni građanima koja su njegova viđenja, odnosno funkcionalno poboljšanje procesa pridruživanja, ne samo formalnosti.

“Razgovor s Macronom bio je dinamičan i predstavljao je odličnu priliku da mu prezentiram naše argumente za članstvo u EU-u, pri čemu sam istaknuo da su europske integracije naš strateški cilj i da smo mi spremni za pregovore i sa izmjenjenom metodologijom pretpristupnih pregovora za članstvo”, rekao je Pendarovski.

Dodao je da Skoplju sada ostaje da nastavi s reformama i da dočeka novu metodologiju za vođenje pretpristupnih pregovora, navodi agencija.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO