Mediji: Vlada Crne Gore odobrava simbole drugih država

Vlada podržava Prijedlog zakona koji je parlamentu podnio Nimanbegu, ali je podnijela više svojih amandmana na predloženi tekst (EPA)
Vlada podržava Prijedlog zakona koji je parlamentu podnio Nimanbegu, ali je podnijela više svojih amandmana na predloženi tekst (EPA)

Vlada Crne Gore uputila je parlamentu Prijedlog zakona o uporabi simbola, kojim je podržala prijedlog zastupnika Gencija Nimanbegua o ukidanju odredbe o kažnjavanju građana koji na javnom mjestu istaknu zastavu ili druge simbole druge države, prenosi agencija Tanjug.

Prema pisanju podgoričkog Dana, Nimanbegu je tražio promjenu odredbe zakona na način koji bi omogućio da i fizičke osobe na javnim mjestima ističu ili upotrebljavaju zastavu, grb ili simbol druge države bez sankcija, navodi agencija.

“Uzimajući u obzir da je Crna Gora prepoznata kao multietnička i multikulturalna, kao i turistička država, gdje su svi građani slobodni i ravnopravni, bez obzira na vjersku, nacionalnu i političku pripadnost, i da se tokom i van sezone ističu zastave stranih zemalja, smatramo da će se na ovaj način izbjeći diskriminacija fizičkih lica koja ističu zastavu, grb ili simbol druge države na javnom mjestu”, navodi se u ranije objavljenom mišljenju.

Navedeno je da Vlada podržava Prijedlog zakona koji je parlamentu podnio Nimanbegu, s tim što je podnijela više svojih amandmana na predloženi tekst.

Vladini amandmani

Amandmanima na zakon predložen je članak kojim se propisuje da će se pravna osoba koja na javnom mjestu, putem oglasnih i reklamnih objekata i panoa, objavljuje neprimjerene i obmanjujuće sadržaje koji izazivaju uznemirenost i negodovanje građana, kazniti za prekršaj kaznom od 2.500 do 15.000 eura.

U vladinom Prijedlogu se navodi da se neprimjerenim i obmanjujućim sadržajima koji izazivaju uznemirenost i negodovanje građana smatraju: netočno iznošenje i negiranje jasno utvrđenih povijesnih činjenica u vezi sa Crnom Gorom, iznošenje činjenica kojima se narušava teritorijalni integritet ili veliča okupacija Crne Gore, suradnja s okupatorom ili se zastupaju fašističke, šovinističke i nacističke ideje i ideologije.

Propisuje da će se poduzetnik koji počini prekršaj kazniti novčanom kaznom od 500 do 5.000 eura, odgovorna osoba u pravnoj osobi novčanom kaznom od 300 do 2.000 eura, a fizička osoba kaznom od 300 do 1.000 eura ili kaznom zatvora do 60 dana.

Također, u jednom od novih članaka spomenutog zakona je predloženo da se novčanom kaznom od 250 do 1.250 eura kazni osoba koja prilikom izvođenja državne himne sjedenjem, zviždanjem, stvaranjem buke ili na drugi način, remeti javni red i mir, prenosi Tanjug.

Izvor: Agencije


Povezane

Crnogorska je vlada domaćoj javnosti predstavila radni dokument Evropske komisije koji prati napredak u poglavljima 23 i 24 – vladavini prava i temeljnim slobodama. Kažu da je ohrabrujuć, te pokazuje napredak u svim područjima, iako Brisel dovodi u pitanje zakonitost trećeg mandata predsjednice Vrhovnog suda, vladinu politiku dodjele stanova dužnosnicima po povoljnijim uvjetima kao i […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO