Vučić: Dokumentirani kontakti ruskog obavještajca s pripadnicima Vojske Srbije

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u četvrtak da je snimak na kojem se vidi kako ruski obavještajac Georgij Kleban daje novac obavještajcu iz Srbije napravljen 24. decembra 2018. godine te da ga nije napravila služba Vojnobezbedosne agencije (VBA), ali da je bila potpuno upoznata sa slučajem.

“Prateći objekat obrade, naše službe bezbednosti su došle do podataka da će se u Zemunu, tog dana negde oko 18 sati, penzionisani pripadnik Vojske Srbije, potpukovnik Z.K., sastati sa Georgijem Klebanom”, kazao je on na konferenciji za novinare nakon sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost u Beogradu.

Vučić je istakao da je Srbija u više navrata konstatirala i dokumentirala kontakte Klebana s pripadnicima Vojske Srbije, prenosi Tanjug.

S njim je, dodao je, uočeno 10 kontakata sa tri konspiratvina izvora, a tri puta Kleban uručuje novac pripadnicima Vojske Srbije, za šta postoji dokumentacija.

Potvrđena autentičnost snimka

Dodao je da postoji dokumentacija o kontaktima nekih drugih pripadnika ruske službe sigurnosti s pripadnicima vojnih struktura Srbije, s čim se ne izlazi u javnost.

Autentičnost snimka koji je 17. novembra objavljen na Youtubeu, na kojem se vidi kako Kleban daje novac navodnom agentu iz Srbije, potvrdila je u srijedu i Bezbednosno informativna agencija (BIA) Srbije.

Premijerka Srbije Ana Brnabić ranije je rekla je da će, ukoliko se ispostavi da je u ovom slučaju zaista riječ o špijunaži, to biti ozbiljan problem, koji traži ozbiljno reagiranje.

Izvor: Agencije


Povezane

Sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost Srbije koju je zbog navodne špijunske afere sazvao predsjednik te zemlje Aleksandar Vučić počela je prije nekoliko trenutaka u Beogradu.  Sigurnosno-informativna agencija Srbije jučer je potvrdila da je snimak na kojem se vidi kako ruski obavještajac Georgij Kleban vrbuje srpske agente autentičan. Vlada Srbija ranije je potencijalnu špijunažu ocijenila kao […]

Published On 21 Nov 2019
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO