Tegeltija: Ekonomija u fokusu rada novog Vijeća ministara BiH

Mandatar za sastav Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija u četvrtak je izjavio kako će biti spreman u prvoj sedmici decembra pojaviti se pred Parlamentarnom skupštinom Bosne i Hercegovine i predstaviti program rada Vijeća ministara kako ga on vidi te kako očekuje da na toj sjednici bude verificirana odluka Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Na konferenciji za novinare u Banjoj Luci je kazao kako će ekonomija biti u fokusu njegovog programa, prenosi Anadolioja.

“Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je dostavilo odluku o mom imenovanju i iz Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovin sam obaviješten da će u utorak [26. novembra] biti sjednica Komisije za pripremu izbora predsjedavajućeg Savjeta ministara, na kojoj ću davati odgovore na pitanja poslanika”, rekao je Tegeltija.

Dodao je kako sve političke stranke imaju po jednog predstavnika u toj komisiji i da će pokušati dati odgovor u utorak na sva postavljena pitanja i vidjeti i razumjeti njihova viđenja najvažnijih pitanja u Bosni i Hercegovini

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je prije dva dana, 12 i po mjeseci nakon potvrđivanja rezultata općih izbora, imenovalo Tegeltiju, kandidata Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), za novog predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Ranije poznata raspodjela

Prema ranijem dogovoru predsjednika SNSD-a, Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine i Stranke demokratske akcije, Milorada Dodika, Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića, izvršena je raspodjela ministarstava u novom sazivu Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Kadrovima iz bh. entiteta Republika Srpska, osim mjesta predsjedavajućeg Vijeća ministara, pripale su i pozicije ministara vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, ljudskih prava i izbjeglica i saobraćaja i komunikacija.

Kadrovima iz reda hrvatskog naroda sljeduju pozicije ministara finansija, civilnih poslova i pravde, dok će kadrovi iz reda bošnjačkog naroda dobiti ministarstva vanjskih poslova, sigurnosti i odbrane.

Odgovarajući na pitanja novinara, Tegeltija je istakao kako je raspodjela poznata od augusta.

“Znam imena i ona koja su bila do sada u opticaju, koja će biti ispred RS-a i političkih partija iz RS-a koje čine većinu, ali do moje verifikacije u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, poslije koje ću obaviti konsultacije sa političkim partijama, zaista ne mogu govoriti pojedinačna imena”, kazao je on i dodao kako je u opticaju veliki broj imena te je, kao i uvijek, “jedan broj je tačan, a jedan nije”.

Program rada predstavit će u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, a tada će i to biti dostupno javnosti.

“U fokusu mog interesovanja biće ekonomija, ekonomija i samo ekonomija. Siguran sam da ubrzan i održan privredni razvoj, a čije će rezultate građani Bosne i Hercegovine osjetiti na svom životnom standardu, može da riješi veliki broj problema u Bosni i Hercegovini koji se u ovom trenutku čine nerješivim”, rekao je on.

Saradnja s entitetskim premijerima

Istakao je kako će, kao predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, učiniti sve da s Radovanom Viškovićem i Fadilom Novalićem, premijerima RS.a i Federacije Bosne i Hercegovine, uspostavi puni sistem saradnje.

“Samo zajedničkim aktivnostima svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini može se obezbijediti napredak i razvoj Bosne i Hercegovine. Mislim da pogotovo po pitanjima ekonomije teško da može doći do bilo kakvih blokada i neslaganja. Mogu se možda pojaviti određena politička pitanja, koja bi mogla biti kamen spoticanja, ali trudićemo se da Savjet ministara ne bude mjesto gdje će se politička pitanja sučeljavati”, rekao je on.

Govoreći o hitnim pitanjima koje je potrebno riješiti kada se formira Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, Tegeltija je kazao kako je potrebno odblokirati procese, kako dokumenti  koji su prihvatljivi za novo Vijeće ministara budu upućeni u Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine, naročito da se verificiraju sporazumi s međunarodnim finansijskim institucijama.

Naglasio je kako je ključ usvajanje budžeta za 2020. godinu.

“Odluka rukovodstva stranke da mene kandiduje za predsjedavajućeg Savjeta ministara meni je bila čast, ali ni u jednom trenutku bilo kakvo opterećenje i nadam se da ja nisam bio uzrok zašto se ovako sporo vlast formirala u Bosni i Hercegovini”, izjavio je mandatar za sastav Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO