Ćudić objasnila kako je došla do fotografija iz Zavoda u Pazariću

Sabina Ćudić navodi da je 15. novembra ove godine posjetila Zavod u Pazatiću (Al Jazeera)
Sabina Ćudić navodi da je 15. novembra ove godine posjetila Zavod u Pazatiću (Al Jazeera)

Zastupnica Naše stranke Sabina Ćudić, koja je objavila fotografije djece vezane za krevete i radijatore u Zavodu u Pazariću, navela je da je “materijal zaprimila 24 sata prije njihove objave”.

Putem svog Facebook profila obratila se javnosti i napisala “kako je jučerašnji dan bio težak, ali i neophodan”.

“Moja odluka da objavim dio materijala koje sam zaprimila 24 sata prije njihove objave, koji dokazuju ono na šta je niz zvaničnih izvještaja riječima upućivao – rezultat je mog, ali i našeg kolektivnog očaja, kao i mog dubokog gubitka povjerenja u sistem i institucije” entiteta Federacija Bosne i Hercegovine.

Kako je navela, objavi fotografija prethodile su sjednice Odbora za rad i socijalnu zaštitu Zastupničkog doma Parlamenta Federacije iz septembra i oktobra ove godine, po čijim zaključcima se od nadležnog ministarstva zahtijevalo da se hitno dostavi kompletan izvještaj o stanju u pet institucija za zbrinjavanje osoba s poteškoćama koje su u nadležnosti Federacije.

Dodala je kako je rok za dostavu izvještaja istekao, a kako on nikada nije dostavljen, dok je zvanični stav federalne Vlade objavljen 17. oktobra 2019. godine, u kojem se kategorički “ne prihvata navode prema kojima je korisnicima Zavoda u Pazariću ugroženo zadovoljavanje njihovih životnih potreba”.

‘Štićenici renovirali kupatilo bivšem direktoru’

Njenoj odluci da objavi materijal prethodio je zvanični zapisnik inspektora i sudskih vještaka, koji dokumentiraju prinudni rad štićenika Zavoda u Pazariću na uređenju privatnih objekata prethodnog rukovodstva od novca namijenjenog Zavodu.

“Uposlenik JU Zavod Pazarić Jasmin Fatić dao je izjavu broj 13-9-02-15-20-1199-4/19 od 23.10. 2019. godine koja glasi: ‘Radim u Zavodu Pazarić na mjestu kućni majstor stolar. Po nalogu šefa Ramić Izeta, išao sam na Grbavicu [Sarajevo] u direktorov stan, gdje sam obavljao poslove rušenja zidova, keramike, stolarije, parketa i odvožnja šuta. Ove navedene radove sam obavljao u toku radnog vremena. Išao sam službenim vozilom, odvozio štićenike u ispomoć'”, citira Ćudić.

Dodaje kako ne mora imati fotografije štićenika kako se kombijem prevoze da od svog novca renoviraju kupatilo bivšem direktoru Zavoda u stanu na Ciglanama.

“Dovoljan mi je zapisnik sudskog vještaka da znam da se radi o savremenom ropstvu. Mojoj objavi materijala također su prethodile dokumentirane stravične finansijske zloupotrebe sredstava Zavoda, u čijem Upravnom i Nadzornom odboru su i dalje članice i članovi prethodnih saziva odbora iz perioda kada su se zloupotrebe sredstava i štićenika dešavale”, napisala je Ćudić.

‘Koristila sam svaki institucionalni korak’

Ćudić dalje navodi da je 15. novembra ove godine posjetila Zavod i “na sastanku, čiji je tonski zapis u Zavodu direktno pitala ministra [Veska] Drljaču šta ga sprečava da [federalna] Vlada odmah, po hitnom postupku, razriješi dužnosti članove i članice Upravnog i Nadzornog odbora, koji su u svom prethodnom mandatu svjedočili zloupotrebama i iskorištavanju štićenika”.

“Zahtijevala sam to od njega. Nisam dobila odgovor. Istog dana, 15. novembra, zvanično sam podnijela inicijativu Vladi da ovo učini po hitnom postupku. Zatim sam dobila materijale, snimke od kojih niti jedan nije stariji od godinu dana, a koji nedvojbeno dokazuju nehuman i nezakonit tretman štićenika. Odnijela sam ih na sjednicu Odbora za rad i socijalnu zaštitu u utorak, 19. novembra. Odbor nije imao kvorum da razmatra materijale. Sazvala sam press konferenciju za 20. novembar”, napisala je Ćudić te navela da je ovo odgovor “kolegama i kolegicama iz Predstavničkog doma”, ministru, premijeru i Vladi na pitanje zašto nije koristila institucionalne mehanizme.

“Koristila sam svaki institucionalni korak, do spoznaje da ste mehanizme privatizovali. Nemam nikakvo povjerenje u vas i procese koje vodite. Nećemo stati i nikakvi oblici institucionalnog i ličnog zastrašivanja neće zaustaviti moje kolege i mene, kao ni građane koji zahtjevaju odgovore. Koraci koje poduzimamo su saradnja sa MUP-om i Tužilaštvom, insistiranje na sistemskom rješavanju statusa ovih ustanova sve u cilju njihove transformacije i deinstitucionalizacije štićenika. Iz ovih razloga učinit ću sve da fokus isključivo bude na problemu i štićenicima.”

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO